Foto: Pixabay

Iako je 2019. tek počela, na svjetskoj političkoj sceni dogodilo se već toliko toga. Iza SAD-a je najduža blokada vlasti u njihovoj povijesti, Venezuela ne može ustanoviti tko im je legitiman predsjednik, Brexit je neizvjesniji nego ikad, a u Francuskoj prosvjedi “žutih prsluka” ne jenjavaju. Nekako u sjeni svih tih događaja ostaje političko stanje u Italiji.

Hrvatska je javnost tek posljednjih dana dobila malo bolji uvid u talijansku stvarnost. Za to je “najzaslužniji” predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i njegova skandalozna izjava o “talijanskoj Istri i Dalmaciji” izrečena na komemoraciji žrtava fojbi u talijanskom mjestu Basovizza nedaleko od Trsta.

EU skeptičan prema Italiji

Tajani, inače član stranke Silvia Berlusconija Forza Italia, koja pripada grupaciji Europskih pučana, pokušao se opravdati tako što je rekao da je govorio u povijesnom kontekstu. Takvo je opravdanje do određene mjere i problematičnije od same originalne izjave, s obzirom na to da je razdoblje u kojem su Istra i Dalmacija zaista bile pod talijanskom upravom, bilo razdoblje Mussolinijeve fašističke Italije. Prisjećati se sa sjetom takvog povijesnog konteksta, u najmanju je ruku problematično.

Hrvatsku i Italiju povezao je još jedan nemili događaj koji se nedavno dogodio. Naime, talijansko državno odvjetništvo pokrenulo je postupak protiv hrvatskog državljanina, kapetana s tankera ‘Cordula Jacob’

Također, Hrvatsku i Italiju povezao je još jedan nemili događaj koji se nedavno dogodio. Naime, talijansko državno odvjetništvo pokrenulo je postupak protiv hrvatskog državljanina, kapetana s tankera “Cordula Jacob”, kojeg se tereti da je odbio pomoći gumenjaku s izbjeglicama koji je doživio brodolom. Od 120 ljudi na brodu preživjelo ih je samo troje. Takvi događaji iskaču u prvi plan, ali u Italiji se trenutačno događa mnogo više od Tajanija i Cordule Jacob. Populistička koalicijska vlada Pokreta 5 zvjezdica i Lige (koja se donedavno nazivala Sjeverna liga) na vlasti je u Italiji već više od pola godine te s njima ne nedostaje ekonomsko-političkih zbivanja.

Europska unija je od samog početka te vlade bila vrlo skeptična; što zbog njihova euroskepticizma, što zbog njihova političkog neiskustva, a što zbog činjenice da i Pokret 5 zvjezdica i Liga upućuju na neke konkretne probleme s kojima se EU suočava, ali bi volio da se o tome ne govori. Ta se međusobna nesnošljivost europskih i talijanskih čelnika nastavlja. Europska komisija je izrazito oštra prema talijanskom proračunu i ciljevima koji su tim proračunom zadani.

‘Nevidljive’ reforme

Novinar i dugogodišnji dopisnik HRT-a i Večernjeg lista iz Rima Silvije Tomašević napominje da razlog zbog kojeg je Europska komisija prema Italiji oštrija negoli prema drugim državama članicama nije isključivo u populizmu i euroskepticizmu sadašnje talijanske vlade nego u tome “što Italija nije predvidjela ulaganja koja bi dovela do rasta njihova BDP-a. EK predviđa da će rast talijanskog BDP-a u 2019. biti samo 0,2 posto, što je najniže od svih europskih zemalja. Također, talijanska je vlada predvidjela proračunom porast BDP-a od jedan posto, što znači da je pogriješila s računicom i nije predvidjela ulaganja koja bi dovela do rasta BDP-a. Sva talijanska predviđena ulaganja strukturalne su naravi i rezultati tih reformi neće se osjetiti još godinama.”

Foto: Pixabay

Isto tako, kao što je već godinama Italija u ekonomskim problemima, muku muči i s pretjeranim priljevom migranata. Taj je problem postao još i izraženiji i medijski eksponiraniji otkad je Matteo Salvini, lider Lige, postao potpredsjednik vlade zadužen za unutarnju politiku. Prije izbora obećavao je da će znatno postrožiti kriterije imigracije te se svojih obećanja u političkom djelovanju itekako pridržava.

Nedavno je donesen i Pravilnik o sigurnosti (Decreto Sicurezza) kojeg se kolokvijalno naziva i Salvinijevim pravilnikom (Decreto Salvini). Njime se nastoji urediti pitanje imigracije. Taj je Pravilnik naišao na veliki otpor talijanske javnosti pa su tako u gotovo svim većim gradovima organizirani prosvjedi protiv takve Salvinijeve imigracijske politike. Pjevala se, među ostalim, stara antifašistička pjesma “Bella Ciao”, čime se aludiralo da Salvinijevo postupanje prema migrantima ima karakteristike fašizma.

Bivši generalni konzul Republike Italije u Rijeci, Roberto Pietrosanto, navodi da je Salvini “odabrao upravo temu imigracije kao svoj glavni prioritet jer je riječ o području koje je izrazito slabo zakonski regulirano, a utječe izravno na život velikog broja talijanskih građana. Za sada je, vodivši takvu politiku, imao podosta uspjeha i očito je da mu ne odgovara odustati od te teme kao predvodnice njegove političke platforme.”

Sporan je i socijalni zakon

S druge pak strane Pokret 5 zvjezdica i njihov lider Luigi di Maio od prvog dana ustraju na uvođenju Zakona o građanskom dohotku (tzv. Reddito di Cittadinanza) kojim bi se financijski zbrinulo najsiromašniji sloj nezaposlenih građana. Takav je zakon nedavno i donijet te bi od ožujka građani mogli početi ispunjavati obrasce za stjecanje prava na temelju tog zakona, a u svibnju bi im na posebnu karticu mogao sjesti prvi novac.

“Bit će, zapravo, jako teško steći taj građanski dohodak jer će svi koji ga zatraže morati potpisati da će prihvatiti posao koji im se ponudi. U slučaju da tri puta odbiju ponuđeni posao, gube dohodak. Također, taj se dohodak može primati najdulje 18 mjeseci, a oni koji budu varali neprijavljivanjem rada na crno ili davanjem lažnih podataka o svojoj imovini mogu biti kažnjeni kaznom zatvora i do šest godina. Da bude jasno, ubojice ponekad dobivaju manju kaznu”, ističe Tomašević.

Trenutačni trend u Italiji je takav da podrška Salviniju i Ligi značajno raste, a di Maiu i Pokretu 5 zvjezdica vidno pada. Hoće li takvo stanje dovesti do eventualnih prijevremenih izbora?

S druge strane, tu su i odnosi unutar koalicije. Trenutačni trend u Italiji je takav da podrška Salviniju i Ligi značajno raste, a di Maiu i Pokretu 5 zvjezdica vidno pada. Hoće li takvo stanje dovesti do eventualnih prijevremenih izbora u Italiji, pravo je pitanje.

Silvije Tomašević dvoji da bi do izbora moglo doći tako brzo.

“Salviniju se ne isplati sazivati izbore u ovom trenutku jer je vlada već sada praktički potpuno u njegovim rukama i što će više vrijeme prolaziti to će on više jačati. Pokretu 5 zvjezdica se nikako se isplati rušiti vladu s obzirom na to da im popularnost sve više pada. Oni se nadaju da će se uskoro početi osjećati posljedice uvođenja građanskog dohotka pa bi tek onda mogli razmišljati o tome. U svakom slučaju, prije EU izbora ništa se neće mijenjati”, smatra Tomašević.