FOTO: Pixabay

Na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Španjolskoj stanje se nije bitno promijenilo u odnosu prema prijevremenim izborima održanima u travnju ove godine. Podsjetimo, Španjolci su na birališta ponovno morali izaći u studenome zato jer se čelnik španjolskih Socijalista (PSOE) i dosadašnji premijer Pedro Sánchez te čelnik lijevih populista, stranke PODEMOS, Pablo Iglesias nisu mogli dogovoriti o sastavu koalicijske vlade. Sánchez, navodno, nije mogao prihvatiti da Iglesias uđe u vladu, a još manje da bude potpredsjednik.

Relativni pobjednici izbora ponovno su Sánchezovi socijalisti. Birači su PODEMOS očigledno smatrali odgovornijim za izostanak dogovora nakon proljetnih izbora te su oni pali za sedam zastupničkih mjesta. Najveći dobitnik prošlih izbora svakako je krajnje desna, nacionalistička stranka VOX koja je popravila rezultat za pet posto i tako potvrdila trend jačanja desnih opcija u europskim okvirima. Regionalne stranke Baskije i Katalonije, koje imaju snažne separatističke težnje, ostvarile su tradicionalno solidan rezultat te će, izgledno, biti važna karika u sastavljanju nove španjolske vlade.

Paradoksalno, Sánchez i Iglesias su niti 48 sati nakon zatvaranja birališta potpisali dogovor o stvaranju koalicijske vlade na čijem čelu će biti upravo Sánchez kao premijer te Iglesias kao prvi potpredsjednik. Ono što je, navodno, bila fundamentalna točka mimoilaženja stranačkih lidera, sad se pokazalo nevažnim.

‘S usponom Voxa sigurno će biti veći otpor, kroz parlament ili medije, u namjeri kritiziranja Sáncheza pri postizanju dijaloga i rješavanju pitanja regionalne autonomnosti’, ističe Sohail Jannesari sa Sveučilišta Pompeu Fabra

Ipak, treba uzeti u obzir da su i Sánchez i Iglesias iskusni i, prije svega, racionalni političari te im je jasno da nikakva daljnja blokada vlasti nije dobra za njihove opcije, kao i to da bi treći prijevremeni izbori u godini dana izgledno pridonijeli daljnjem jačanju nezadovoljstva i vjerojatnijem okretanju krajnjoj desnici.

Dogovor o koalicijskoj vladi između Sáncheza i Iglesiasa ne znači, doduše, da će uistinu i doći do formiranja vlade. Stoga Sánchezu i Iglesiasu predstoje naporni pregovori s baskijskim i katalonskim strankama koje će nedvojbeno tražiti veću autonomiju svojih regija kao protuuslugu za podršku novoj/staroj vladi.

Sohail Jannesari sa Sveučilišta Pompeu Fabra u Barceloni upozorava na moguće izazove, zaključivši kako će “s usponom Voxa sigurno biti veći otpor, kroz parlament ili medije, u namjeri kritiziranja Sáncheza pri postizanju dijaloga i rješavanju ovog otvorenog pitanja”.