Foto: Pixabay

Budi internet genijalac novi je Googleov program predstavljen u Hrvatskoj, a namijenjen učenju djece o potrebnim vještinama za sigurno i pametno pretraživanje interneta. Osnovnoškolci će uz ovaj program moći usvojiti osnovna digitalna znanja i vještine te stvoriti naviku za promišljeno pretraživanje interneta.

Ovaj će program, za razliku od onih fokusiranih na prijetnje i ograničenja, imati i edukativnu ulogu, s ciljem izgradnje vještina i osposobljavanja djece, roditelja i učitelja na što odgovorniji i sigurniji boravak na internetu.

“Budi Internet genijalac, uz ‘Nastava od kuće’, G Suite for Education kao i besplatno rješenje za videokonferencije Google Meet koje smo ranije predstavili, dio su predanosti tvrtke Google u razvoju digitalnih vještina društva”, kaže Joško Mrndže, direktor tvrtke Google za regiju Adriatics. Korištenje programa je potpuno besplatno i namijenjeno svima, čak i nastavnicima kojima je posvećen program o sigurnosti na internetu i online lekcije za učenje osnova digitalne sigurnosti i digitalnog građanstva. Dostupne su i razne aktivnosti koje se mogu provoditi s učenicima u učionici.

Kritičko razmišljanje i zaštita od prijetnji

Upravo zahvaljujući programu, djeca će moći naučiti kritički razmišljati istražujući internet i ostale sadržaje dostupne na toj mreži, ali i kako se zaštititi od prijetnji. Program je namjenjen da osvijesti djecu o promišljenom i odgovornom odlučivanju što, kada, kako i s kime podijeliti, kao i kako biti ljubazan, a uz to poštivati tuđu privatnost. Djeca će dobiti informacije i savjete kako obeshrabriti nasilnička ponašanja i kako skupiti hrabrost za traženje pomoći odrasle osobe ako na internetu naiđu na nešto sumnjivo.

Za testiranje i prenošenje znanja pomaže igrifikacija, korištenje avanturističke internetske igrice Interland. Uz nju se učenje o digitalnoj sigurnosti i građanstvu doima interaktivnijim i zabavnijim, a sastoji se od četiri lekcije Pažljiva planina, Rijeka Java, Toranj s blagom i Kraljevstvo dobrote. Nakon svakog svladanog izazova, igrači će dobiti diplomu.

“Suradnici u učenju” je udruga koja će uz Googleovu podršku organizirati seminare i radionice. Tako će nastavnici dobiti potrebne kompetencije za poučavanje djece osnovama digitalne sigurnosti i digitalnog građanstva što će im omogućiti postanak uspješnijih građana umreženog svijeta.

Izloženost djece rizicima na internetu

“Djeca, njihovi roditelji i učitelji više nego ikad do sada koriste se digitalnim rješenjima kao podrška učenju, socijalizaciji i igri. Međutim, ista ta rješenja mogu povećati izloženost djece rizicima na internetu. Upravo stoga, program Budi internet genijalac osmišljen je da na edukativni zabavan način smanji rizike i promovira pozitivna i sigurna dječja iskustva na internetu”, ističe Darko Rakić, predsjednik udruge “Suradnici u učenju”.

U korak s tehnologijom mora ići razvijanje kompetencija za pažljivo, mudro, odgovorno i ljubazno korištenje. Google je u vrijeme nastave na daljinu preveo igru Budi Internet genijalac koju je uskladio s hrvatskim kurikulumima Informatike i međupredmetne teme Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije.

“Pozivamo sve učenike, ali i njihove učitelje i roditelje da prođu kroz sve teme igre te usvoje osnove digitalne sigurnosti i digitalnog građanstva. Koristit će učenicima, ali i odraslim osobama”, naglašava ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak.