Foto: Bug Future Show

Bugov show budućnosti (Bug Future Show), već tradicionalno jedan od najiščekivanijih tehnoloških događaja godine, i ovoga je puta ispunio sva očekivanja. Govornici su se dotaknuli nešto popularnijih i zabavnijih tema iz bliže budućnosti i tehnologije koju nam ona donosi, poput samovozećih automobila, AR-a, VR-a, Internet of Thingsa, ali i dugo očekivana 5G-a. Ipak, u primarnom fokusu cijelog događanja bila je naizgled ne toliko zanimljiva, ali mnogo dublja i važna tema – edukacija.

Mundus

Unatoč sjajnim i fascinantnim startup idejama, poput igre s pravim fizičkim tenkovima i VR naočalama za dronove, pravu je raspravu potaknuo projekt Mundus. Ekipa sastavljena od trojice srednjoškolaca i jednog studenta predstavila je svoj koncept “pametne” društvene igre, koja je već vrlo uspješno kotirala na raznim startup natjecanjima i njenu potencijalnu primjenu u obrazovnom sustavu.

Jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika i astronoma Korado Korlević na Bug Future Showu potaknuo je sve one koji žele promjenu da počnu razmišljati drukčije od većine

“Cilj je povezati tehnologiju s učenjem i tako ne samo poboljšati rezultate nego i olakšati cjelokupni proces”, istaknuo je 17-godišnji vođa tima Filip Hercig. Povezivanjem globalno dostupnog sučelja, pripremljenih paketa pitanja i jednostavne aplikacije s interaktivnim lopticama i pločom, omogućilo bi se brže i učinkovitije učenje u svim školama i domovima diljem svijeta.

Osim ideja čija potpuna ostvarenja još čekamo, na sajmu su mjesto našle i one koje su svoj cilj već ostvarile. Nagradu Digitalni učitelji – heroji zaslužile su četiri vrijedne učiteljice i profesorice diljem Hrvatske koje su uz izniman trud i uloženo vrijeme prenosile znanje svojim učenicima korištenjem najsuvremenije tehnologije i tako osigurale mnogo kvalitetniji rad u srednjim i osnovnim školama iz kojih dolaze.

Foto: Bug Future Show

Upravo je taj problem zastarjelog sustava obrazovanja obradio jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika i astronoma, Korado Korlević. Dotaknuvši se sve većeg utjecaja spravica u našem društvu i eventualne potpune integracije ljudi i tehnologije, potaknuo je sve one koji žele promjenu da počnu razmišljati drukčije od većine.

Istražite sami!

“Broj zaposlenih djelatnika za dopunski rad s učenicima u Hrvatskoj već je odavno četveroznamenkast, dok se broj onih za dodatni rad može nabrojiti na prste jedne ruke”, nezadovoljno je kazao Korado i dodao da su mladi prečesto prepušteni sami sebi, što najčešće ne vodi ostvarivanju njihova potpunog potencijala.

Kroz priču o gorućem problemu obrazovanja i mnogim drugim pitanjima koja ne susrećemo u većini medija, a događaju nam se pred nosom, dao je i snažnu poruku: “Budite promjena, ne vjerujte na riječ nikome i sve istražite sami!”

Sudeći prema broju mladih koji su svoje već sad uspješne ideje prezentirali na Bug Future Showu, postoji ipak nada da još nije sve izgubljeno.

Koradov vodič – popis knjiga koje bi trebalo proučiti

Rolf Jensen: The Dream Society
Francis Fukuyama: Political Order and Political Decay
Francis Fukuyama: The End of History and the Last Man
Noam Chomsky: Making the Future
Dan Brown: Origin