StoryEditor

GOOGLE KALENDAR Kako planirati obaveze na mobilnom uređaju?

Od ponuđenih akitvnosti nudi se postavljanje ciljeva, podsjetnika, zadataka i događaja, a željeni prikaz biramo sami

Autor:
Global.
17/05/2022 u 10:23 h
<p>1.</p>

<p>Autor: Global</p>

<p>Datum: 27.3.2022.</p>

<p>Zagreb, Hrvatska</p>
1. Autor: Global Datum: 27.3.2022. Zagreb, HrvatskaGLOBAL
Tjedni kolokvija i ispitnih rokova zasigurno su jedni od najstresnijih razdoblja u akademskoj godini. To najbolje razumiju studenti, a pogotovo oni kojima se ispiti redaju dan za danom ili ih čak isti dan imaju više od jednog. Iako na početku svakog semestra profesori naglase ključne datume, zapamtiti termine svake prezentacije, seminara ili projekta nije toliko jednostavno. Većina ih se zato odlučuje na vođenje dnevnika ili zapisivanje važnih događaja u kalendar. Najpraktičniji i najpristupačniji je onaj Googleov, a to je zato što mu na svom mobilnim telefonu može pristupiti svatko tko ima otvoren Google račun. Foto: Screenshot/Global

Upravljanje sučeljem i dizajn aplikacije

Dizajn Google kalendara je jednostavan. Ulaskom u aplikaciju klasično su prikazani datumi u mjesecu, ali je prema vlastitim željama to moguće promijeniti pa se tako klikom na tri vodoravne pruge u gornjem lijevom kutu može podesiti željeni prikaz kalendara. Klik na raspored nudi vodoravni popis nadolazećih događaja prema datumu i vremenu njihovog održavanja. Ovdje su uključeni svi podsjetnici, događaji i ostali zapisi. Između njih se može kretati ne samo po imenu, već i po boji i ikoni. Osim toga, postoji mogućnost odabrati i dnevni, trodnevni, tjedni i naravno mjesečni način prikaza kalendara u aplikaciji. Na samoj naslovnici moguće je koristiti traku za pretraživanje, no ovdje se može pretraživati samo po zapisima te ne postoji poseban sustav filtriranja. [caption id="attachment_37646" align="alignnone" width="872"] Foto: Screenshot/Global U tom istom bočnom izborniku nalaze se kategorije kalendara. U to spadaju neki oblici aktivnosti, podsjetnika, a mogu biti i rođendani ili praznici. Svaki od njih ima svoju boju, a prikaz svakog od tih elemenata u glavnom se kalendaru može isključiti ili uključiti pomoću potvrdnog okvira uz njegovo ime. Promjena boje je također moguća i to ulaskom u postavke koje se mogu pronaći na samom kraju izbornika. Klikom na "Općenito" može se pronaći i dio koji mijenja cijelu temu sustava pa oni koji nisu simpatizeri svijetle teme na mobilnim uređajima, također svoj kalendar mogu podesiti u tamnu verziju. Tamo se može promijeniti i početak tjedna, vremenska zona uređaja te zadano trajanje događaja. Klikom na "Događaji s Gmaila" omogućavate kalendaru da se spoji događajima koje imate pohranjene na Gmailu.

Organizacija događaja i postavljanje ciljeva

Planiranje nekog od događaja poput kave, odlaska u kino ili učenja započinje jednostavnim klikom na veliki plus u donjem desnom kutu. Od ponuđenih bilješki nude se: cilj, podsjetnik, zadatak i događaj. Odabirom na željenu opciju započinje kreiranje vlastitog plana i programa za nadolazeće razdoblje, a količinu i trajanje događaja biramo sami. Da kalendar bude što precizniji, uvedene su i opcije koje kod organizacije događaja nude i mogućnost postavljanja lokacije, broja osoba te dodatnih privitaka ili dokumenata iz Google diska da bi sve stvari bile na jednom mjestu. [caption id="attachment_37647" align="alignnone" width="1080"] Foto: Screenshot/Global Ako se postavlja neki cilj, Googleov dizajn je po tom pitanju vizualniji pa nudi pet opcija koje možemo postaviti sami sebi, a variraju od vježbe, usvajanje vještina, vremena provedenog s obitelji i prijateljima, vremena za sebe i općenito organiziranje obaveza. Za svaku od tih aktivnosti Google će zabilježiti koliko se često radi konkretna aktivnost da bi na vrijeme stigao podsjetiti svoje korisnike. [caption id="attachment_37648" align="alignnone" width="1080"] Foto: Screenshot/Global Stvoreni događaj bit će dodan u Google kalendar, a njegova boja, veličina i položaj odgovarat će parametrima koje su korisnici postavili. Podsjetnici se na događaje mogu dobiti kao e-poruke ili kao tekstne poruke. To gotovo znači da se više ne mora nositi zaseban organizator ili planer jer će već isti biti unutar mobilnog telefona.
16. travanj 2024 23:55