StoryEditor

NOVE IKSICE Lakše po Europi, pri ulasku u dom ili na fakultet, no ništa od plaćanja iksicama

‘Povezivanje bankovnog računa i iskaznice nije u planu, jer bi to moglo dovesti do favoriziranja neke određene banke ili uvođenja konkurencije bankama‘, poručili su iz Srca

Autor:
Kristina Petek
26/04/2023 u 17:15 h
16797
Freepik

Korištenje iksice diljem Europe tek je jedna od novih značajki koja očekuje studente, a da bi se ideja o novoj iksici mogla ostvariti, prvo treba promijeniti Pravilnik o studentskoj ispravi. Stari Pravilnik definirao je iksicu prije svega kao identifikacijski dokument i kao sredstvo za plaćanje u menzama.

Zato se oformilo Povjerenstvo za promjenu Pravilnika. Za prvu sjednicu predstavnici Hrvatskog studentskog zbora (HSZ) sastavili su Rezoluciju o studentskoj iskaznici gdje su naveli sve svoje prijedloge koji se tiču nove iksice. Na sjednici koja bi se uskoro trebala održati, Povjerenstvo će raspraviti sve točke kako bi se Pravilnik mogao donijeti, a trebao bi biti na snazi od iduće akademske godine. Oni koji tada upišu fakultet, ili oni studenti koji iz nekog razloga zatrebaju novu iksicu, dobit će njezinu novu verziju.

Identifikator diljem Europe

Nova iksica bit će beskontaktna. Zato bi mjesta gdje će se iksice koristiti trebala dobiti novi čitač koji može čitati takve kartice.

"Sama organizacija podataka na ovom čipu je malo drugačija i omogućava smještaj većeg broja podataka, a ti su podaci usklađeni s europskom studentskom iskaznicom. To znači da bi ju naši studenti mogli koristiti kao identifikator i diljem Europe", objasnili su iz Sveučilišnog računskog centra (Srce), koji je zadužen za tehničku izvedbu i održavanje informacijske infrastrukture.

Nove iksice će biti dostupne od početka, a mobilna aplikacija nekad tijekom iduće akademske godine

Nova iksica će tako studentima mnogo pojednostaviti Erasmus i olakšati aktivnosti izvan Hrvatske. Europski studentski identifikator pomoći će studentima da se kreću po cijeloj Europi. Velik je popis značajki koje bi nove iksice trebale imati, no Pravilnik još nije u potpunosti donesen pa se sve funkcije ne mogu sa sigurnošću potvrditi.

"Ono što će studentima vjerojatno biti od iznimne važnosti jest to da kartica neće postojati samo u fizičkom smislu, nego će postojati i digitalna verzija, kao mobilna aplikacija, koja bi još proširila sami doseg iskaznice", istaknula je Matea Vasilj, zamjenica predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, ujedno i predstavnica HSZ-a pri Povjerenstvu za promjenu Pravilnika.

Dok će nove iksice biti dostupne od početka, mobilna aplikacija trebala bi postati dostupna nekad tijekom iduće akademske godine.

ZET ne, HŽ da

Jedan od prijedloga HSZ-a bio je i taj da se u menzama plaća putem iksica. No, Vasilj je objasnila da je taj prijedlog odmah odbačen zbog određenih financijskih pitanja.

"Povezivanje bankovnog računa i iskaznice nije u planu, jer bi to moglo dovesti do favoriziranja neke određene banke ili uvođenja konkurencije bankama. No, na nekim lokacijama već postoje informacijska rješenja koja studentima omogućavaju pre-paid pristup raznim uslugama, i to je upravo ono što želimo potaknuti", objasnili su iz Srca.

image

Matea Vasilj, zamjenica predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, ujedno i predstavnica HSZ-a pri Povjerenstvu za promjenu Pravilnika

Patricija Turkalj/Global

U tijeku su i pregovori s Hrvatskim željeznicama. Njihov sustav očitavanja kartica odgovara novim iksicama pa bi ih studenti mogli koristiti za vožnju vlakom.

"S druge strane to nije slučaj sa ZET-om, koji nema dovoljnu razinu sigurnosti kako bi naše kartice mogle biti integrirane. Nažalost, to je problem s vanjskim dionicima, ne možete uvijek garantirati da će njihov sustav biti odgovarajuće razine, ali cilj je iksicu proširiti i na te vanjske sustave kako bi se za početak smanjio broj kartica, cijela administracija i dodatni troškovi koji dolaze s time", ispričala je Vasilj.

Složen proces

Još jedna ideja o kojoj se razgovara je kontrola prolaska iksicama. Studenti bi primjerice mogli ulaziti u studentske domove ili sobe uz pomoć iksice. A možda i u knjižnice, ili primjerice u laboratorije na fakultetu.

Realizacija je već u tijeku, navode iz Srca, jer su izgradili većinu informacijsko-komunikacijskih protokola koji su potrebni za ostvarivanje nove iksice. Uspješno je izvršeno i povezivanje s EU poslužiteljima (European Student Card Router) na kojima će se provjeravati statusi iskaznica, objasnili su.

Izgrađena je većina protokola potrebnih za ostvarivanje nove iksice, izvršeno je i povezivanje s EU poslužiteljima, rekli su iz Srca

Matea je naglasila da je proces planiranja i izrade složen, ali da su dionici s kojima surađuju vrlo otvorena uma što smatra vrlo važnim za rad na ovakvom projektu.

"Pravilnički i organizacijski izazovi čak su i kompleksniji od tehnoloških, zbog velikog broja uključenih dionika u cijeli sustav visokog obrazovanja i studentskog standarda. No, treba reći da je suradnja svih dionika na vrlo visokoj razini i ne očekujemo veće izazove u realizaciji", poručili su iz Srca.

Matea potiče druge studente da se jave sa svojim prijedlozima i savjetima koje bi funkcije dodijelili iksici, jer će na kraju krajeva oni biti korisnici i bitno je da iskaznica njima odgovara.

Što misle studenti?

"Sviđa mi se ideja, samo željela bih da se to provede cjelovito. U Hrvatskoj imamo veliki problem, za dosta stvari koje bismo mogli digitalizirati, to nije učinjeno. Primjerice, kada se trebam prijaviti za studentski dom, trebam tisuće papira, a to bi sve moglo biti digitalizirano. Nadam se da će iksice biti na tome tragu", komentira Laura Lazić, studentica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

"Često gubim članske iskaznice i zaboravljam pin svake od njih prilikom prijava u sustav, a ovo bi uštedjelo vrijeme i strpljenje. Jedino što me brine jest koliko će dodatnih mogućnosti zaista zaživjeti i u kojem roku", smatra Brankica Ledinski, studentica novinarstva.

"Bilo bi odlično kada bi nove iksice značile da ćemo manje vremena trošiti na birokraciju, papire i formulare. Također bih volio da postoji mogućnost za studentski pokaz, kada bi se iksica zaista mogla koristiti u javnome prijevozu", kaže Vitomir Đidara, student medicine.

Vezani članci
20. travanj 2024 00:17