Foto: Pixabay

“Ovo će biti prvi put u povijesti da se ovako veliki rat događa u vrijeme kada su svi aktivni na društvenim mrežama”, rekao je jedan TikTok kreator samo dva dana prije Ruske invazije na Ukrajinu.

Twitter i TikTok će eksplodirati sa sadržajem“, dodao je i u konačnici bio u pravu.

@amezianeehashtag fyp hashtag ww3

♬ original sound – ameziane

Od napada Rusije na Ukrajinu, 24. veljače, društvene mreže preplavile su fotografije, videozapisi i poruke iz Ukrajine, a mnogi ovu invaziju čak nazivaju i prvim “TikTok ratom”. Stručnjaci kažu da je krajnje vrijeme da se ova platforma, koja je do sada bila poznata po plesovima, skečevima i drugim šaljivim videima, shvati ozbiljno.

“Iako nije prvi rat koji pratimo detaljno na društvenim mrežama, prvi je koji iskorištava sve prednosti TikToka”, istaknula je novinarka Antonija Bilić Arar u svom članku na Netokraciji.

Objedinjuje se “lakoća i brzina snimanja videa, brzina kojom se video može plasirati milijunima gledatelja, te TikTok algoritam koji neki video može učiniti viralnim bez obzira koliko pratitelja imate”, objašnjava Bilić Arar.

Sadržaj se promijenio s početkom rata

Mladi se sve više informiraju preko društvenih mreža, dok klasični mediji poput tiska i televizije, pa čak i portali, padaju u drugi plan. Iako je Facebook dugo prednjačio u kategoriji društvenih mreža, danas ga mladi smatraju “društvenom mrežom boomera”. Dvije studentice iz Splita, Ivana Boban i Ivi Čorvilo, većinu svojih vijesti pronalaze putem društvenih mreža.

“Najviše informacija o događanjima u svijetu dobijem iz TikTok videa”, kaže Ivana, koja u prosjeku na aplikaciji provodi oko sat i pol dnevno.

Ivi s druge strane, osim TikToka, koristi i Twitter, koji inače u Hrvatskoj nije toliko popularan kao vani. Prije rata na TikToku bi joj obično izlazili plesovi, moda i smiješni videozapisi, ali kada se nešto značajno u svijetu događa cijeli feed joj je preplavljen tim informacijama. To se dogodilo i ovog puta, i to već prvi dan invazije na Ukrajinu.

Danas su videozapisi s hashtagom “Ukrajina” premašili 37 milijardi pregleda. Prvih dana objavljivale su se neprovjerene snimke, naglasila je Bilić Arar, “samo zato jer pobuđuju emocije i uklapaju se u pojednostavljeno tumačenje složenih stvari”. Nakon toga je uslijedila opsesija showbiz karijerom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, pa red moraliziranja te normaliziranja.

Edukacija kreatora na TikToku

“Videozapisi koja su mi izlazili pretežno su bili od Ukrajinaca koji su pokazivali situaciju u svom gradu te, kao i inače, Amerikanaca koji su prenosili vijesti”, priča Ivana i dodaje da joj je stalno izlazila i jedna mlada Ukrajinka koja je snimala svoj svakodnevni život u skloništu.

“Nisam ju pratila, ali kad na TikToku jednom nešto lajkaš onda ti to stalno krene izlaziti”, kaže Ivana.

‘Problem je što mlada publika nije dovoljno medijski pismena da bi kritički mogla tumačiti tako ozbiljan sadržaj, procijeniti vjerodostojnost raznih izvora i donositi upućene zaključke’, napominje Bilić Arar

Američki i ukrajinski TikTok kreatori dobili su naputke i od svojih predsjednika. U jednom od svojih govora predsjednik Zelenki apelirao je na TikTokere kao skupinu koja svojom aktivnošću može pomoći u okončavanju rata. S druge strane, djelatnici Bijele kuće i Vijeće za nacionalnu sigurnost Amerike održali su sastanak s oko 30 najutjecajnijih kreatora na TikToku. Tu su ih upoznali s događajima u Ukrajini i odgovorili im na sva postavljena pitanja, sve s ciljem suzbijanja dezinformacija.

S druge strane u Rusiji je pokrenuta kampanja s influencerima koji su trebali objavljivati pro-ratni sadržaj. Mladi Influenceri, neki s preko milijun pratitelja, dobili su smjernice gdje snimiti video, što u njemu reći, koje hashtagove koristiti i kada ga objaviti. Ovom slučaju je TikTok pokušao stati na kraj, tako što su ukinuli mogućnost postavljanja videa svim korisnicima iz Rusije. Ipak, kao što je i Ivana vidjela, ta videa i dalje kruže platformom jer ih i drugi korisnici mogu podijeliti.

Ograničavanje ruskih influencera

Za veliki broj videa koji su kružili TikTok-om ispostavilo se da su lažni. Primjerice, za jedan od takvih videa tvrdilo se da prikazuje eksploziju u ukrajinskom gradu, da bi se kasnije ispostavilo da prikazuje snimku eksplozije u luci u Bejrutu iz 2020. godine. Njihova viralnost dokaz je većeg problema – kako razaznati dezinformaciju?

“Problem je što mlada publika nije dovoljno medijski pismena da bi kritički mogla tumačiti tako ozbiljan sadržaj, procijeniti vjerodostojnost raznih izvora i donositi upućene zaključke”, napominje Bilić Arar.

TikTok se neprestano bori s lažnim prijenosima uživo i videozapisima koji su osmišljeni da zbune ili da profitiraju na novonastalom interesu za Ukrajinu

TikTok je platforma na kojoj korisnici mogu objavljivati videa pod pseudonimima, mogu urediti video tako da izostave originalni zvuk ili sliku, ne moraju navoditi izvore – sve su to elementi koji čine razlikovanje istine od izmišljotina težim.

“Pogledam i profil od kreatora, ako je tek nedavno počeo objavljivati najčešće to znači da je lažan profil i da stvari koje govori treba uzeti sa zrnom soli”, objašnjava Ivi.

TikTok se neprestano bori s lažnim prijenosima uživo i videozapisima koji su osmišljeni da zbune ili da profitiraju na novonastalom interesu za Ukrajinu. Iz kompanije su u svojoj Twitter objavi u ožujku izjavili da im je sigurnost zaposlenika i korisnika na prvom mjestu te da će do daljnjeg blokirati Ruske korisnike, odnosno da prate situaciju i da će naknadno odlučiti kada će im omogućiti ponovno korištenje usluga aplikacije.