Foto: Marija Edita Feldi/Global

Mnogim ljubiteljima književnosti e-knjige olakšale su pristup omiljenim naslovima, a autorima izdavanje knjige. O toj je temi udruga Cygnus, koja se bavi promicanjem kulture i umjetnosti, održala Tribinu o samoizdavaštvu u Zagrebu, u sklopu njihova projekta “Labuđe ljeto”. Cilj tribine bio je upoznati mlade autore s e-izdavaštvom, gdje bez posredovanja izdavača mogu objaviti vlastitu knjigu i pritom zaraditi.

Made in Hrvatska

Na tribini su bili gosti koji su postigli uspjeh na elektroničkoj platformi izdavanja e-knjiga. Jedna od njih je i Maja Škvorc, spisateljica pod pseudonimom Maya Starling. Slavu je stekla u svijetu fantasyja sa svoja dva romana, Dragon’s Treasure i Dragon’s Prize u elektroničkom izdanju, koje je sama izdala.

‘E-izdavaštvo odličan je odgovor za svakoga tko je spreman objaviti svoj roman, jer će njegova knjiga biti dostupna svakome tko ima pametni telefon ili računalo’, kaže Ana Miljanić

“Autorima koji nemaju prethodno iskustvo objave knjige neizmjerno je teško izbaciti knjigu na tržište, pogotovo ako nisu dovoljno financijski potkovani. Stoga je e-izdavaštvo odličan odgovor za svakoga tko je spreman objaviti svoj roman jer će njegova knjiga biti dostupna svakome tko ima ‘pametni’ telefon ili računalo”, komentira Ana Miljanić, predsjednica udruge Cygnus.

Prva aplikacija koja nudi besplatne e-knjige, Croatia Reads, nosi etiketu Made in Hrvatska. Miljanić ju je probala, ali tvrdi kako ju je “ubrzo uklonila sa svog telefona jer je bila nepraktična i nudila je mali broj naslova”.

U NSK-u preko eLektire knjige možete i slušati

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i eLektire zajedno imaju više od 500 knjiga u zvučnom izdanju. Hrvatske audioknjige, pjesme, novele i romane omogućeno vam je slušanje putem eLektire, dok je NSK u svjetskoj bazi besplatnih audioknjiga – Open Culture. Open Culture osnovan je 2006. godine, a u svojoj bazi podataka ima više od 900 naslova knjiga na engleskom jeziku. I sve je besplatno.

Danas, 46 godina od prve e-knjige, može se imitirati list papira na posebno osmišljenim e-čitačima kako bi doživljaj bio što sličniji originalu. E-papir (elektronički papir) dizajniran je posebnom tehnologijom koja omogućuje da “tinta” i papir u skladnom odnosu svjetla i kontrasta vizualno podsjećaju na pravu knjigu.

Omiljena izdanja kupe

Najpoznatiji e-čitači su Kindle, Nook i Kobo, čije baterije mogu potrajati i do dva mjeseca. Od celuloznog papira do digitalne imitacije jedina je razlika u njihovoj isplativosti. Najčešća mana, koju ističu ljubitelji tiskanih knjiga, jest da im kod e-knjiga nedostaje osjećaj knjige pod prstima.

“E-knjiga nikad neće moći zamijeniti onaj osjećaj koji pruža prvo otvaranje nove knjige, miris papira i zvuk krckanja korica kada se otvara”, kaže Matea, studentica Filozofskog fakulteta i ljubiteljica tradicionalnih knjiga. Suprotno tome, fanovi e-knjiga ističu njihovu ekološku osviještenost jer se ne moraju rušiti šume kako bi se proizveo papir. Uz to, glavni su im aduti izdanja.

“Ljudi koji čitaju e-knjige čitaju mnogo više na e-čitaču, ali zato one knjige koje su im se naročito svidjele i žele ih imati na polici, na kraju kupe u tiskanom izdanju”, objašnjava Igor, diplomirani profesor književnosti te dodaje da “loše napisanu knjigu neće spasiti ni lijepo tiskano ni elektroničko izdanje”.

APLIKACIJE

  1. iReadItNow

Ova aplikacija omogućuje spremanje najdražih odlomaka. Možete čitati knjige, a pritom ih organizirati u više opcija. Knjige koje čitate trenutačno, knjige koje želite pročitati i knjige koje ste već pročitali.

  1. OverDrive

Ukratko, ova aplikacija je doslovno virtualna knjižnica. Knjige posuđujete i imate određeni rok posudbe, nakon kojeg knjiga jednostavno nestaje. Bez obzira na to pročitali li je ili ne, zvuči kao dobro treniranje za držanje rokova!

  1. Kindle

Kindle je sinkroniziran s Amazonom. Sve knjige koje kupite možete bez problema čitati na bilo kojem uređaju. Uz to, sama aplikacija sadrži više od milijun izdanja knjiga.

  1. Audiobook Player

Za one lijena oka, postoji aplikacija za slušanje knjiga. Sadrži više od 2300 besplatnih audioknjiga na engleskom jeziku.

  1. Croatia Reads

Domaći hrvatski proizvod do kraja 2016. godine preuzet je više od 24.000 puta. Potrebno je samo skinuti aplikaciju na uređaj i besplatno početi čitati. Aplikacija nudi više od 100.000 knjiga iz brojnih zemalja svijeta. Potpuno besplatno, od vodiča, kuharica do ozbiljnijih književnih djela.