Foto: Pixabay

Baš nakon što se, barem u Hrvatskoj, povukla i pomalo stišala koronakriza, svijet su, pa tako i našu zemlju, šokirali prosvjedi #blacklivesmatter diljem SAD-a. Pratilo se i još se prati koliko će eskalirati, što će se sljedeće dogoditi, kako izgledaju ulice pune prosvjednika, i to sve u stalnom – prijenosu uživo. Millenials i Gen Z bit će oružja te propagande, ali vjerojatno i svih budućih propagandi.

O stravičnim prizorima u kojima tuku i stare i mlade, ovih se dana moglo čitati u srednjostrujaškim medijima, ali mnogo su važniju ulogu imali instagramski influenceri i youtuberi, koji su ih prenosili i tako pozivali na bunt i sve one koji u sekundi mogu vidjeti njihove objave. Kao prenositelji informacija iz pouzdanih izvora, pozivatelji na (najčešće mirne) prosvjede i bunt, ali i slikama i videima s terena, uloga influncera ovih je dana primarno – odgovornost.

“Nedjeljnu večer umjesto opuštajući se proveo sam napeto gledajući kad će ‘bure baruta’, uvjetovano desetljećima ekonomske i rasne nejednakosti kao i nesrazmjera u moći, eksplodirati kako u stvarnosti – tako i na mom ‘pametnom’ telefonu”, istaknuo je Ivan Brezak Brkan s portala Netokracija.

Izgleda da su rupu koju mainstream mediji za sobom najčešće ostavljaju popunili influenceri i autori sadržaja na platformama poput YouTubea i daju potpuno subjektivnu sliku događanja – punu emocija i vrlo jasnih stavova. Uostalom, činjenica jest i da se influenceri jednostavno moraju opredijeliti za stranu u ovim prosvjedima, jer bi ih fanovi i pratitelji inače prozivali da podržavaju onu drugu.

Kao prenositelji informacija iz pouzdanih izvora, pozivatelji na (najčešće mirne) prosvjede i bunt, ali i slikama i videima s terena, uloga influncera ovih je dana primarno – odgovornost.

“Postoje i u ovom slučaju, ja ih volim nazvati – internetsko-ratni profiteri, pri čemu ih se optužuje da su počeli prenositi informacije o prosvjedima isključivo zato što tako dobivaju poglede. Najbolji primjer toga je vjerojatno Jake Paul kojeg su stotine fanova optužile da je sudjelovao u krađama koje su iskoristile prosvjede u Arizoni”, rekao je Brkan i dodao da upravo o pozadini pojedinog influencera ovisi o tome hoćete li vjerovati da im je zaista stalo za društvene probleme – ili to rade kako bi dobili još jednog ili dva pratitelja.

“U sljedećem desetljeću će se i prosvjedi i ratovi voditi preko leđa influencera koji će morati izabrati stranu, a sve što nam ostaje jest pitati se – tko će baciti prvi story u tom sukobu”, rekao je Ivan Brezak Brkan.

Strateško korištenje influencer-marketinga moglo bi biti sljedeća ljestvica i za politički marketing, kao što se dogodilo kod brendova na društvenim mrežama – kad su shvatili da ne dobivaju dovoljno dobre rezultate putem svojih službenih profila, angažirali su influencere ne bi li putem njihova sadržaja doprli do svoje ciljane publike. Tako bi i različiti politički akteri mogli početi koristiti influencere za propagandu.