Foto: Pixabay

Zoom Video Communications zabilježio je znatan porast broja korisnika od početka travnja ove godine, a samo u posljednja 22 dana aplikaciji je pristupilo 100 milijuna korisnika, prenosi Hina. Iz Zooma ističu da zbog toga redovito ažuriraju enkripcije na aplikaciji da bi osigurali korisničke podatke.

Enkripcija označava zadnju crtu obrane, odnosno, jedino što može spasiti podatke ako dođe do hakerskog napada ili krađe podataka. The Next Web objašnjava da enkriptirane podatke mogu otključati i pročitati samo osobe koje imaju odgovarajući dekripcijski ključ. Upravo zbog toga iz Zooma uvode promjene u korisničkom sučelju.

Ukupan broj korisnika Zooma narastao je na više od 300 milijuna, no susreli su se s brojnim kritikama korisnika, ali i stručnjaka za kibernetičku sigurnost. Probleme im stvaraju pojedine neispravnosti, činjenica da komunikacija među pojedincima nije šifrirana, ali i upadi nepozvanih gostiju na sastanke.

Korisne promjene obuhvaćaju mogućnost zaštite lozinkom i veće kontrole “domaćina” nad sudionicima sastanka. Također, najavljuju i lansiranje nove verzije aplikacije Zoom 5.0 za tjedan dana. Popis novih promjena može se pronaći na njihovoj službenoj stranici.

U uvjetima izolacije koje propisuju mjere i preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, online povezivanje i komunikacija vrlo je važna jer omogućava održavanje brojnih poslovnih sastanaka, nastave u školama i na fakultetima, ali i mnoge druge mogućnosti.