DUBRAVKA PETRIC/PIXSELL

Od pojave prvih informacija o uvođenju 5G mreže diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj prošlo je neko vrijeme, ali posljednjih dana ta tema ne samo da puni novinske stupce, nego se “stavlja u isti koš” s epidemijom koronavirusa.

Uz teorije zavjere koje se mogu sažeti u “5G mreža izaziva i pojačava simptome koronavirusa”, koje znanstvenici nemilo pokušavaju pobiti, podigla je mnogo više prašine nego što je itko mogao očekivati, a u Velikoj Britaniji odlučili su joj čak i – stati na kraj.

Zapaljeni tornjevi

U Belfastu, Liverpoolu i Birminghamu zapaljeno je, naime, nekoliko telekomunikacijskih tornjeva u posljednjih tjedan dana u trenutku kad je zemlja u velikoj zdravstvenoj krizi, a telekomunikacija i pozivanje zdravstvene službe nužne su za sprečavanje kobnih posljedica od koronavirusa.

Širitelji zavjere, koji su dosad povezivali 5G s malignim bolestima, sada smatraju da je tamo gdje se postavio 5G stup proširio i koronavirus. Vjeruju da je novi virus nastao u Wuhanu jer je grad nedavno prekriven 5G mrežom, a sada se širi i u druge gradove koji je koriste.

“Potjerali nas, ovčice, u svoje kućice da se može paradirati po gradu. Jedino tako se uopće može ‘dovesti’ 5G pošto su i sami svjesni koliko je štetno, a ljudi bi se počeli okupljati na prosvjedima što sada – ne mogu. Sad su nas zatrpali u kuće pod izlikom COVID-19 da obave posao”, mišljenje je Monike Maje Brišar, kontaktirane putem grupe na Facebooku.

Ipak, zanemareno je da bi se visoko zarazni virus prirodno proširio u gusto naseljenim gradovima, pa i da je pandemija koronavirusa pogodila zemlje u kojima se 5G još ne koristi, poput Irana, ali i u drugih manje razvijenih dijelova svijeta, poput Afrike ili Latinske Amerike.

“S obzirom na to da su oni skloni teorijama zavjere često istodobno i antivakseri, koronavirus im je izbio mnogo argumenata iz ruke pa su morali naći prihvatljivu alternativu i zavjeru. To je zasad 5G, iako nema jednog znanstvenog dokaza da bi 5G tehnologija bila ista opasnija nego dosadašnje na zdravlje ljudi”, istaknuo je PR stručnjak Krešimir Macan i na što je dodao da ako satima držimo mobitel uz glavu dok razgovaramo, to nam sigurno više šteti jer tako primimo više energije elektromagnetskih valova.

Kampanje protiv tehnologije

“Kad se teoretičari zavjere odreknu korištenja pametnih telefona, možda bih čak pristao razmotriti neke njihove ideje”, zaključio je Macan.

Povijest znanosti, kad se malo pogleda unatrag zapravo je puna kampanja protiv novih tehnologija. Thomas Edison je, na primjer, pokrenuo jednu protiv izmjenične struje, tvrdeći da je ona opasna po život, što se poslije pokazalo kao netočno.

Znanstvenici i IT stručnjaci uglavnom se slažu u jednom – 5G nije ništa različito u frekvencijskim pojasevima koje koristi od svih dosadašnjih telekomunikacijskih tehnologija. Ipak, ako se barem pokuša pronaći znanstveno objašnjenje za paranoju od 5G mreže doći će se do biokemičara sa Sveučilišta Washington State Martina L. Palla.

Širitelji zavjere tvrde da su mjere izolacije i karantene proračunate za nesmetano postavljanje 5G antena u gradovima

Ovaj promotor teorije da je 5G mreža iznimno štetna za ljudsko zdravlje najpoznatiji je po citatu: “Postavljanje desetaka milijuna 5G antena bez ijednog biološkog testa sigurnosti mora da je najgluplja ideja koju je itko imao u povijesti”, a njegov opus nazvan je i enciklopedija medicinske kontrakulture.

“Reći da 5G uzrokuje koronavirus ili da postoji ikakva povezanost između te dvije stvari jednostavno bi bila lažna, ali to ne sprečava da mnogi vjeruju u zavjere. 5G, otkako je najavljen, kao da dijeli javnost na one koji razumiju da nije zapravo riječ ni o čemu jačem i gorem nego 4G tehnologija, i one koji odbijaju vjerovati da je riječ o samo još jednoj normalnoj tehnologiji”, istaknuo je Ivan Šimić s portala Netokracija.

Samo nova generacija

Dodao je da se 5G zove 5G jer se radi o petoj generaciji transfera podataka kroz prostor, a najveća razlika od četvrte generacije je u većoj frekvenciji i protoku podataka.

“Kada je riječ o koronavirusu, ni sam ne znam kako bih objasnio koliko je to neupućeno reći. Samo zato što je u istom gradu došlo do epidemije bolesti istodobno dok se testirao 5G jednako je kao da kažemo da je španjolska gripa 1918. nastala jer je izmišljen superheterodinski radioprijamnik. Ista je godina, zar ne?” zaključio je Šimić i za kraj objasnio da ga teorije zavjere da 5G ima ikakve veze s koronavirusom toliko živciraju da bi si nekad – iščupao kosu.

Infodemija – epidemija dezinformacija

Otkad je epidemije koronavirusa i svih varijacija na temu neizbježne su i lažne vijesti. Nabrajajući vjerojatno bismo došli do nevjerojatno mnogo varijanti bilo da je riječ o reakcijama na pandemiju, organizaciji Svjetskoga ekonomskog foruma, Zaklade Billa i Melinde Gates te Centra za zdravstvenu sigurnost, cjepivu, ali i dobrim starim urotama i teorijama zavjere. Laži o koronavirusu toliko su se raširile da je fact-checking postao svakodnevica u medijima. Svjetska zdravstvena organizacija udružila se s tehnološkim divovima u borbi protiv “infodemije“, odnosno epidemije dezinformacija. Čak je i Wikipedia na engleskom jeziku dezinformacijskoj kampanji o izbijanju zaraze koronavirusa posvetila podulji članak.