Foto: Pixabay

Cijena zlata na međunarodnom tržištu znatno je porasla tijekom pandemije koronavirusa, a ilegalno vađenje ruda na području Brazilske prašume ugrožava domorodačke zajednice čija se zemlja sustavno otima upravo da bi se na njoj provodila iskapanja zlata.

Neprovođenje zakonskih mjera

Iako je vađenje ruda na teritoriju domorodačkih zajednica zakonom zabranjena u Brazilu, predsjednik Jair Bolsonaro uputio je vladi prijedlog kojim bi se takve aktivnosti legalizirale, prenosi The Guardian.

“Diljem Amazone područja domorodačkih zajednica su pod opsadom. Rudarenje, ilegalno i legalno uništava zajednice”, kaže Peter Veit, voditelj Land and Resource Rights Initiative.

Iako zemlje koje dijele Amazonski bazen imaju zakone kojima su prava domorodačkih zajednica zaštićena, takve mjere slabo se provode. Vrlo čest scenarij u zemljama poput Bolivije, Perua, Brazila, Ekvadora i Gvajane je popuštanje pred interesima rudarskih kompanija, a slaba je i kontrola nad aktivnostima koje provode kompanije na području Amazonskog bazena.

Uništavanje lokalne kulture

Velik problem stvara činjenica da spomenute zemlje kao jedan od puteva prema razvitku vide u iskorištavanju rudnih bogatstava od kojih su mnoga na područjima osjetljivih ekosustava i domorodačkih zajednica.

Rudarske aktivnosti na području Amazone dodatno ugrožavaju osjetljive ekosustave ispuštanjem toksičnih kemikalija poput žive u rijeke te sječom prašume. Susreti domorodačkih zajednica s rudarima obično završavaju uništavanjem lokalne kulture uvođenjem alkoholizma, prostitucije i nasilja, prenosi The Guardian.

Unatoč naporima brojnih nevladinih organizacija i međunarodnih zaklada, domorodačke skupine Amazonskog bazena trenutno su među najugroženijim skupinama ljudi u svijetu.