Foto: Unsplash

U svom obraćanju u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država, američki je predsjednik Joe Biden rekao da SAD ponovno kreće naprijed te je spreman za uzlet, prenosi HINA.

U Kongresu je zbog pandemije koronavirusa bilo prisutno oko 200 demokratskih i republikanskih zastupnika, što je više nego dvostruko manje od 435 zastupničkih mjesta u tom domu. Iza američkog predsjednika prvi su put u povijesti bile dvije žene na funkcijama potpredsjednice SAD-a (Kamala Harris) i predsjednice Zastupničkog doma (Nancy Pelosi).

Biden, koji je predsjednikom postao prije nešto manje od 100 dana pobijedivši bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, osvrnuo se na zdravstvenu i ekonomsku krizu u zemlji kao i na napad na američki Kapitol 6. siječnja.

“Prije stotinu dana američka je kuća gorjela, ali je spremna za ponovni uzlet zahvaljujući planovima spašavanja i reformama usvojenim od tada. Nakon 100 dana mogu reći zemlji: Amerika ponovno kreće naprijed pretvarajući opasnost u mogućnost, krizu u priliku, nazadovanje u snagu”, rekao je Biden.

Predstavio je i plan oporavaka koji će koštati 1900 milijardi dolara, koji se sastoji od ulaganja radi stvaranja radnih mjesta, poreznih olakšica za obitelji sa srednjim i niskim prihodima, i ulaganja u obrazovanje. U svrhu financiranja svog plana, Biden je predložio reformu tamošnjeg poreznog sustava kojom bi se više oporezivalo bogatije građane.

“Vrijeme je da američke tvrtke i najbogatijih jedan posto Amerikanaca počnu pošteno plaćati svoj udio”, rekao je.

Dio svog govora posvetio je i američkoj vanjskoj politici, pri čemu je spomenuo Kinu, koju njegova administracija smatra strateškim izazovom. Za kineskog predsjednika Xi Jinpinga je rekao da je smrtno ozbiljan u svom naumu da Kina postane najznačajnija nacija na svijetu.

Biden je stoga, prenose strani mediji, zatražio da vlada brine o svojem narodu kako bi tako svijetu pokazala da je Amerika voljna slijediti svoje ideale i svoj narod.

“Može li demokracija prevladati laži, ljutnju, mržnju, i strahove koji su nas razdvojili? Američki se protivnici, autokrati ovog svijeta, klade da ne može. Oni vjeruju da smo suviše puni ljutnje, podjela, i bijesa. Oni gledaju fotografije rulje koja je napala Kapitol kao dokaz da za američku demokraciju Sunce zalazi. Oni su u krivu, a mi im to moramo dokazati”, rekao je Biden.