Foto: Freepik

Iako vlada pandemija koronavirusa od kojeg je živote izgubilo više od 45.000 građana Sjedinjenih Američkih Država, diljem SAD-a organiziraju se masovni prosvjedi zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda. Ovakav događaj u SAD-u nije izolirani slučaj, već prati rastući trend nasilja usmjerenih prema Afroamerikancima. Policajci krivi za Floydovu smrt otpušteni su, no građani smatraju da otkaz nije dovoljna kazna za djelo koje su počinili.

 

Rasizam suvremenog svijeta

Prosvjedima pod parolom “Ne mogu disati”, što su bile Floydove posljednje riječi, građani traže zatvorsku kaznu za četvoricu bijelih policajaca zbog rasno motiviranog ubojstva. Prosvjedi u Minneapolisu su ubrzo prerasli u nerede i pljačke, razbijanja trgovina i paljenja zgrada, a takvo stanje proširilo se i na druge savezne države. Protesti se održavaju u više od 75 gradova, a osim Minneapolisa, gdje se ubojstvo dogodilo, najgore je u Los Angelesu čiji je guverner proglasio izvanredno stanje i aktivirao Nacionalnu gardu, rezervnu vojnu silu koja intervenira u izvanrednim situacijama.

U New Yorku je zapaljeno dvadesetak policijskih automobila, a odande je stigao i video koji prikazuje policijski auto koji se zabija u gomilu prosvjednika. Značajni nemiri odvijaju se i u Chicagu, Atlanti, Indianapolisu i San Franciscu. Veliki prosvjedni marš protiv rasizma održao se i u Londonu, prvo na trgu Trafalgar, a zatim i pred američkom ambasadom.

Podizanje svijesti

Televizijski kanali poput MTVa, Comedy Centrala, CMTa i VH1 najavili su da će zamračiti svoje ekrane na osam minuta i 46 sekundi, točno onoliko vremena koliko je policajac koljenom pritiskao Floydov vrat. Takav potez uslijedio je nakon poziva diskografskih kuća da odgode izdavanje nove glazbe te pruže podršku organizacijama za rasnu pravdu. Mnoge slavne osobe poput Taylor Swift, Ariane Grande i Beyonce izražavaju svoje nezadovoljstvo putem društvenih mreža oštro osuđujući rasne nejednakosti.

Podsjetimo, nakon što je vlasnik jedne trgovine u Minneapolisu posumnjao da je Floyd pokušao platiti s lažnim čekom, pozvao je policiju koja je muškarca srušila na pod, a jedan od četvorice policajaca stavio mu je lisice i krenuo pritiskati koljenom potiljak. Iako se Floyd nije opirao, već je samo govorio da ne može disati, policajac ga je nastavio gušiti, a George Floyd preminuo je na putu do bolnice.

Slučaj Georgea Floyda, ali i mnogih drugim Afroamerikanaca koji dijele istu sudbinu, razbijesnio je stanovnike SAD-a. No osim tih ubojstava, razlog bijesa su i godine nezadovoljstva zbog socioekonomskih nejednakosti i segregacija, prenosi BBC. Zemlja doživljava najrasprostranjenije građanske nemire i rasne turbulencije od 1968. godine, kada je ubijen Martin Luther King.