Foto: Pixabay

Programom “Animafest predstavlja: Zvjerke u gostima” u kinu Kinoteka u ponedjeljak je otvoren Svjetski festival animiranog filma, Animafest Zagreb, koji se održava od 28. rujna do 3. listopada.

Jubilarno 30. izdanje festivala donosi više od 300 filmova iz 40 zemalja svijeta koji će se prikazivati u Kinu SC, Teatru &TD, Kinoteci i na drugim gradskim lokacijama. Uz redovite programe i filmska natjecanja, Animafest predstavlja i posebne programe Svjetska panorama, Mađarska u fokusu, Škola animacije, Animafest PRO i Majstori animacije koji obuhvaćaju retrospektivu jednog od najpoznatijih animatora Zagrebačke škole crtanog filma, Pavla Štaltera.

U glavnoj kategoriji Veliko natjecanje kratkometražnog filma, za nagradu Grand Prix i oskarovsku kvalifikaciju, natječe se 40 filmova, a među njima i četiri hrvatska filma, “Arka” redatelja Natka Stpančeva, “Umorstvo u katedrali” Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića, “The Closing Door” Lucije Mrzljak i “Toomas ispod doline divljih vukova” Chintis Lundgren.

Osim u kategoriji Velikog natjecanja, Animafest hrvatska djela prikazuje i u drugim kategorijama poput Natjecanja studentskog filma, Natjecanju filmova za djecu i Obiteljskom programu, a najavljena je i premijera dugometražnog filma “Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa” Dalibora Barića.

Ovogodišnji Animafest odvija se u skladu s epidemiološkim mjerama dok je za djecu u vrtićima i školama omogućeno besplatno praćenje Natjecanja filmova za djecu putem interneta.