Foto: Pexels

Novo deseto izdanje međunarodnog studentskog natjecanja Atos IT Challenge započelo je s prijavama za 2021. godinu. Tema natjecanja je digitalna karbonizacija koja otvara prostor za raspravu o utjecaju digitalnog područja na dekarbonizaciju nedigitalnog.

Tri tima u finalu očekuje ekipa Atosovih iskusnih mentora koji će im pomoći u realizaciji ideja. Pobjednik će na kraju natjecanja moći osvojiti nagradu u vrijednosti od 10.000 eura. Cilj natjecanja je pronaći najbolja digitalna rješenja koja će moći podržati različite sfere dekarbonizacije, a primjenjivala bi se kao pomoć tvrtkama i društvu koje teži borbi s klimatskim promjenama. Finalni proizvod zamišljen je u obliku mobilne aplikacije koja će u borbi protiv dekarbonizacije pružati funkcionalnu uslugu svim korisnicima.

Prijave ideja traju do 29. studenog, nakon čega će žiri izabrati 15 najboljih, a konačna lista bit će objavljena 18. prosinca. Nakon toga, natjecatelji će biti svrstani u timove koji će raditi na drugoj faza natjecanja, a ona se odnosi na razvijanje aplikacije. Proglašenje pobjednika bit će krajem srpnja 2021. godine.

Lucija Blažević i Leon Imširović sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prošle su godine osvojili treće mjesto u konkurenciji od 100 studentskih timova iz 27 svjetskih država. Ujedno, bili su i jedini europski predstavnici u finalu. Njihovo rješenje za poboljšanje prometa i smanjenje gradskih gužvi uz pomoć kooperativne umjetne inteligencije nagrađeno je s 3000 eura.

Tvrtka Atos globalni je lider u području digitalne transformacije, a njihova znanstvena zajednica već godinama potiče niz prijavljenih studenata na razvoj aplikacija te povećava njihov interes prema digitalnom području.