Foto: Pixabay

Proizvođač Barbie lutkica Mattel kreirao je lutku po uzoru na znanstvenicu koja je bila koautor u razvoju AstraZeneca cjepiva protiv koronavirusa, profesoricu Sarah Gilbert, piše BBC. Odluku Mattela da kreira popularnu Barbiku kao njezin lik, znanstvenica je prokomentirala kao “jako čudnu”, ali se nada da će inspirirati djecu.

“Nadam se da će moja lutkica djeci pokazati da postoje zanimanja kojih možda nisu svjesna, poput stručnjaka za cjepiva. Silno mi je stalo da nadahnem novu generaciju djevojčica za karijeru u STEM područjima. Nadam se da će djeca koja vide moju Barbie lutkicu shvatiti koliko ključna znanstvena područja pomažu svijetu oko nas”, rekla je Gilbert čija je Barbie jedna od pet lutkica žena koje rade u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Mattel su donedavno oštro kritizirali zbog nerealnog predstavljanja standarda ljepote, uz primjedbe da njihova bijela, mršava, plavooka lutka, prelijepe kose i bujnih grudi, izvrće stvarnost žena, te je kompanija počela proizvoditi lutkice koje predstavljaju liječnice, astronautkinje ili vatrogasce.