Foto: Pixabay

U novoj epizodi YouTube emisije “Barbie Vlogs“, najpoznatija lutka na svijetu, Barbie i njezina prijateljica Nikki raspravljale su o rasizmu i iskoristile priliku da educiraju svoje gledatelje.

Barbie je uputila na važnost zajedničke borbe protiv rasne i rodne neravnopravnosti, no glavnu riječ dala je sugovornici Nikki koja je podijelila svoja iskustva u različitim slučajevima kada su je osuđivali na temelju boje kože.

“Barbie i ja prošlog smo mjeseca imale natjecanje u prodaji naljepnica na plaži. Razdvojile smo se i krenule u suprotnim smjerovima da vidimo tko može prodati više. Dok sam bila na šetnici, zaštitar na plaži zaustavio me tri puta. Službenik osiguranja mislio je da radim nešto loše, iako sam radila potpuno isto što i ti”, rekla je Nikki. Isto tako, Nikki je opisala svoje iskustvo s učiteljem koji nije vjerovao da je postigla dobre rezultate na testu nego je sve nazvao “srećom“.

Njihov se video vrlo brzo proširio internetom, gledatelji su pozitivno reagirali što su lutke prozvale rasizam i ukazale na važnost potvrđivanja tuđih iskustava, a službena stranica “Barbie” trenutno je najgledaniji kanal usmjeren ženskoj publici na YouTubeu.

“Cilj epizode je pomoći djevojkama da shvate da se prilikom borbe protiv rasizma događa ogroman zajednički pokret te da nauče o važnosti čitanja i učenja o povijesti crnaca”, upozorila je američka tvrtka za proizvodnju igračaka Mattel u izjavi za CNN.

U drugim epizodama svoje emisije Barbie je također progovorila o važnim temama poput mentalnog zdravlja, emocionalnog zlostavljanja i tendencije pretjeranog ispričavanja.