StoryEditor

BESPLATNO TESTIRANJE NA CELIJAKIJU Čak 80 posto oboljelih ne zna za dijagnozu, a simptomi su nespecifični

Autor:
Gabrijela Krešić
15/11/2022 u 08:00 h
<p>Gluten free prehrana</p>
Gluten free prehranaFREEPIK

Zdravo sveučilište organizira besplatno testiranje na celijakiju, bolest koja se manifestira nakon jedenja glutena, za studente u Klinici za dječje bolesti Zagreb - "Klaićeva". Testiranju se može pristupiti u srijedu od 15 do 18 sati, a prethodna prijava nije potrebna. Testiranje traje svega nekoliko minuta, a rezultati će biti dostupni odmah.

Gluten je prisutan u brašnu, ječmu i raži. Celijakija se može se manifestirati jasno, ali u 80 posto slučajeva se manifestira nespecifičnim simptomima - kao što je nadutost. I oni nikad ne izbace gluten iz prehrane jer nisu svjesni da im smeta. Oni čiji testovi budu pozitivni dobit će daljnje usmjerenje od liječnika, a prema statističkim podacima jedna od 100 osoba koja pristupi testiranju je pozitivna.

"Nespecifični simptomi poput nadutosti, anemije, proljeva, afta, umora i slabosti uvelike smanjuju kvalitetu svakodnevnog života", upozorava Antonija Mrla iz Zdravog sveučilišta.

Za one koji budu pozitivni na celijakiju, neugodni simptomi bi izbacivanjem glutena iz prehrane u potpunosti nestali. No izbacivanje glutena iz prehrane studentima koji se hrane u studentskim menzama nije baš najjednostavnije, namirnice s glutenom vrlo su česte. Mrla naglašava da je bez anketiranja i istraživanja teško komentirati stanje u menzama te da je ovaj projekt zasad usmjeren tek otkrivanju celijakije.

"Premda se osobe koje boluje od celijakije mogu javiti kuharicama u menzama, problem nastaje u sveprisutnosti glutena. Upitno je dakle je li ta hrana adekvatno pripremljena", napominje Mrla.

Cijeli događaj organiziran je pod projektom INTERREG u suradnju sa Studentskom sekcijom za gastroenterologiju i hepatologiju te Studentskim zborom Sveučilišta u Zagrebu, a financira ga Europska unija s ciljem otkrivanja i ranog liječenja celijakije u studentskoj populaciji. Da bi poboljšali zdravlje studenata, Zdravo sveučilište organizira brojne edukacije o tjelesnom, oralnom, mentalnom i spolnom zdravlju. Mrla ističe da u veljači sljedeće godine planiraju organizirati dobrovoljno darivanje krvi i najavljuje najnoviji projekt "Zdravo po Zagrebu" čiji cilj je motivirati studente na tjelesnu aktivnost koja se može provoditi na zagrebačkim zelenim površinama.

Vezani članci
28. travanj 2024 15:58