StoryEditor

‘NA KAVI SA ZDRAVIM‘ Studeni u znaku muškog spolnog zdravlja o kojem se ne govori dovoljno

‘Od HPV-a se ne možemo sakriti, ali se možemo cijepiti ili zaštiti kondomom barem djelomično‘, kazala je doktorica Posavec

20/11/2022 u 09:00 h
13177
Unsplash

Studeni je mjesec podizanja svijesti o muškom zdravlju, a upravo tim povodom Zdravo Sveučilište organiziralo je projekt "Na kavi sa Zdravim" na kojem se s doktoricom Marijom Posavec razgovaralo o muškom spolnom zdravlju. Doktorica je istaknula važnost samopregleda kod mladih muškaraca.

O ženama više nego o muškarcima

"Mladi su izloženiji rizičnim faktorima, a to su češće promjene partnera, neozbiljnije veze, manje korištenje zaštite, korištenje alkohola ili nekih drugih sredstava. Zbog toga se mladi smatraju ranjivijim dijelom populacije", objasnila je Posavec.

Oni su u češće u većem riziku od spolnih bolesti jer njihov sustav još sazrijeva, a nerijetko nisu dovoljno educirani o spolno prenosivim bolestima i infekcijama. Iako mnogi smatraju da ova tema nije dovoljno zastupljena u medijima i da se o njoj ne priča s lakoćom, student Farmaceutsko- biokemijskog fakulteta Tin Rogina rekao je da njemu nije problem pričati o spolnom zdravlju.

"Živimo u konzervativnom društvu i mislim da se ranije krenulo govoriti o temama za žensko spolno zdravlje, i da nam samo treba malo vremena da i mi muškarci dođemo do jedne točke da se dovoljno osvijestimo", komentirao je Tin.

Ženske kampanje za spolne bolesti puno se češće pojavljuju u medijima nego kampanje za muške spolne bolesti, rekao je sudionik Petar Gulin.

"Mi muškarci se puno teže otvaramo oko tih stvari, ima više reklama što se tiče tampona, što se tiče lijepog, šarenog, ružičastog. Mi se oko toga u muškom društvu zezamo, zadirkujemo, ali nitko neće o tome pričati ozbiljno, sve se to nekako odvija ispod radara", komentirao je Petar.

Važnost cjepiva i zaštite

Uz rak prostate, doktorica Posavec izdvojila je genitalni humani papiloma virus (HPV) kao najčešću infekciju kod mladih muškaraca.

"Očekuje se da će svaka mlada osoba koja je spolno aktivna u nekom trenu zaraziti. Od HPV-a se ne možemo sakriti, ali se možemo cijepiti ili zaštiti kondomom barem djelomično", dodala je Posavec.

Studenti i učenici koji imaju problem ili pitanje vezano za spolne bolesti, ali i ako traže savjet oko kontracepcije ili pak cjepiva mogu se obratiti Savjetovalištu za reproduktivno zdravlje mladih u Zagrebu na kojem radi i doktorica Posavec.

Antonija Mrla iz Zdravog Sveučilišta rekla je da im je muško spolno zdravlje bila prioritetna tema baš zato što se o njoj ne priča mnogo te da su radionice poput "Na kavi sa Zdravim" zanimljive studentima, a stručnjaci su uvijek spremni razgovarati o temama koje se tiču mladih.

"Teme biramo unaprijed, što bismo sve htjeli pokriti, i muško zdravlje nam je tu bilo prioritet upravo zbog toga što mislimo da se o ženskom priča puno, i treba se pričati puno, ali smo htjeli staviti fokus na muško zdravlje i studeni je tradicionalno uvijek idealan izbor za to", objasnila je Antonija.

Zdravo Sveučilište provodi i druge projekte koji se tiču zdravlja studenata, nedavno su organizirali testiranje na celijakiju.

Vezani članci
28. travanj 2024 16:30