StoryEditor

DEVET PREMINULIH Ove je godine zabilježeno sto slučajeva zaraze HIV-om

‘Zaraza HIV-om i AIDS nekada su bile smrtonosne bolesti, a danas je to kronična infekcija koju se uspješno drži pod nadzorom‘, istaknuo je Josip Begovac iz Klinike za infektivne bolesti.

01/12/2022 u 16:38 h
14334
PIXABAY

U Hrvatskoj je ove godine potvrđeno sto slučajeva zaraze HIV-om. Na konferenciji za novinare koju je organizirala Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa epidemiologija Tatjana Nemeth Blažić istaknula je da time Hrvatska ima dva potvrđena slučaja HIV infekcije na 100.000 stanovnika, dok je u EU prosječna stopa 30,7, prenosi Hina.

Objasnila je da je za održavanje povoljnog trenda važno provoditi testiranje, prevenciju i edukacija građana. Ako se zaraza otkrije u ranoj fazi, infekcija HIV-om postaje cjeloživotna kronična bolest s kojom osoba može doživjeti očekivani životni vijek, a liječenjem se eliminira prijenos HIV-a na druge osobe, čak i spolnim putem.

"Zaraza HIV-om i AIDS nekada su bile smrtonosne bolesti, a danas je to kronična infekcija koju se uspješno drži pod nadzorom", istaknuo je Josip Begovac iz Klinike za infektivne bolesti.

Zaraza se može otkriti testiranjem jer zaraženi u početku najčešće nemaju simptome, a liječenje se provodi antiretrovirusnom terapijom. Prema podacima Klinike za infektivne bolesti, Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om Ministarstva zdravstva, u 2021. godini je 1365 osoba oboljelih od infekcije HIV-om bilo u skrbi, od kojih je 99 posto uzimalo antiretrovirusne lijekove, stoji na službenoj stranici Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo. 

"U Hrvatskoj je prema pokazateljima ishoda liječenja te uključivanja i zadržavanja u skrbi dobro i uspješno, čime se poboljšava prognoza i kvaliteta života oboljelih te doprinosi u sprečavanju širenja infekcije HIV-om", stoji na službenoj stranici HZJZ-a.

Eipdemiološki podaci pokazuju da su od 1985. do danas u Hrvatskoj ukupno evidentirane 2004 osobe oboljele od HIV infekcije, a 349 ih je umrlo. Ove je godine zabilježeno devet preminulih. Udruga HUHIV za sve zainteresirane nudi besplatno savjetovanje i testiranje na CheckPointu u Domagojevoj 10, prenosi Hina.

Vezani članci
26. travanj 2024 14:01