Foto: Pixabay

Moskovski kremlj jučer je objavio da ruski predsjednik Vladimir Putin neće čestitati Joeu Bidenu na pobjedi na američkim izborima do objave službenih rezultata, prenosi AP News. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov tvrdi da su razlog za to pravni postupci koje je zbog sumnje u ispravnost prebrojavanja glasova najavio trenutni američki predsjednik, Donald Trump.

Trump nije priznao pobjedu svog protukandidata Bidena, već je njega i Demokratsku stranku optužio za izbornu prevaru bez da je to potkrijepio dokazima. Peskov je dodao da je ruski predsjednik više puta rekao da će poštovati odabir američkih građana te da će biti spreman surađivati sa svakim izabranim predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država.

Podsjetimo, odnosi SAD-a i Rusije pogoršali su se nakon ruske aneksije Krima 2014., kao i nakon američkih optužbi o ruskom uplitanju u američke izbore 2016. godine.

Ruski predsjednik bio je jedan od prvih svjetskih vođa koji su 2016. godine čestitali Trumpu na njegovom izboru za predsjednika SAD-a. Osim Putina, predstavnici Brazila, Kine, Meksika i Turske dosad također nisu čestitali Bidenu na pobjedi. Većina njih ponudila je objašnjenja slična ruskom – pričekat će rješavanje pravnih pitanja vezanih za prebrojavanje glasova.