StoryEditor

BITNA SI Predstavljen novi portal koji želi osvijestiti nasilje nad ženama

Portal ‘Bitna si!‘ nastavak je kampanje #ženeujavnomprostoru, a predstavljen je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
Autor:
Global.
22/11/2020 u 22:15 h
Uznemiravanje žena u javnom prostoru<br />
Uznemiravanje žena u javnom prostoru
Službeno je predstavljen portal Bitna.si koji prenosi iskustva uznemiravanih žena u javnim prostorima, a kojeg je lansirala riječka udruga PaRiter, stoji na službenoj stranici udruge.

Zajednička borba

Portal je nastavak kampanje #ženeujavnomprostoru čiji je cilj, zajedničkim djelovanjem žena i dijeljenjem njihovih priča o proživljenim verbalnim ili fizičkim oblicima nasilja, osvijestiti društvo o sveprisutnom problemu seksualnog uznemiravanja i nesigurnosti žena. Na portalu naglašavaju da glavni motiv njegova stvaranja nije poticanje žena da se okrenu protiv muškaraca, već da je potrebno zajedničkim djelovanjem promijeniti društvo u cjelini. "Zajedno moramo promijeniti društvo koje mi činimo, kako bi odgajali djevojčice da su jednake dječacima i dječake da nisu superiorni djevojčicama", poručuju s portala i nadodaju da treba preodgajati muškarce da shvate da žene nisu njihovo vlasništvo i ukazati na to da su javni prostori zajednički.

Dan borbe protiv nasilja nad ženama

"Imamo pravo kao žene postojati bez da se bojimo, bez da nas je strah hoće li nas netko vrijeđati, dobacivati nam, dizati nam suknju, dodirivati nas bez pristanka ili nas dehumanizirati na bilo koji drugi način", ističu iz Bitna.si. Slogan "Bitna si!" ujedno je naziv sedmodnevne kampanje u sklopu koje je i predstavljen portal, a koju u Rijeci provodi PaRiter povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se održava 25. studenog. Tijekom kampanje govori se o načinima borbe protiv nasilja i problemu njegovog društvenog prihvaćanja i normaliziranja. U kampanji sudjeluju broje riječke udruge, institucije, kulturni centri i umjetnici, a predstavljaju se različitim umjetničkim formama poput performansa, likovnih produkcija, filmskih projekcija, radijskih emisija i interaktivnih webinara, stoji na Facebook stranici događaja.
26. travanj 2024 00:14