StoryEditor

BLACK FRIDAY Dobra prilika za shopping ili pokušaj nametanja konzumerizma?

‘Najčešće kupujem odjeću, a često stojim u velikim redovima za blagajnu upravo jer su popusti iznimno veliki te se može više uštedjeti nego pri normalnim cijenama‘, objašnjava studentica Helena

Autor:
Global.
27/11/2021 u 14:53 h
<p>23.11.2021.<br />
Black Friday<br />
Credit: Pixabay</p>
23.11.2021. Black Friday Credit: PixabayPixabay

Jučer se obilježavao Crni petak Black Friday, jedan od najvećih shopping trendova koji su se probili u posljednjih nekoliko godina. Brojni zaljubljenici u shopping tako su mogli obaviti kupnju odjeće, tehnologije, namještaja, kućanskih aparata i slično, po nešto jeftinijim cijenama.

Postoji nekoliko objašnjena kako je došlo do naziva Crni petak. Jedno od njih je dala američka policija, a povezano je s velikim prometnim gužvama dan nakon Dana zahvalnosti 1961. godine. Upravo se iz tog razloga, Crni petak "obilježava" dan nakon tog američkog blagdana. Svake godine brojni strani mediji pišu o stampedima i velikim gužvama zbog iznimno velikih popusta, koje nekad završe i kobno, prenosi Slobodna Dalmacija. Da je Crni petak popularan i u Hrvatskoj potvrđuje studentica novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, Helena Barić, koja svake godine kupuje za vrijeme popusta.

"Najčešće kupujem odjeću, a često stojim u velikim redovima za blagajnu upravo jer su popusti iznimno veliki te se može više uštedjeti nego pri normalnim cijenama. Više kupujem uživo zbog same brzine kupnje, a i više uživam i volim hodati po trgovinama nego imati stres koji mi uzrokuje online kupnja jer nisam sigurna jesam li nešto naručila ili ne", objašnjava Helena.

Njezina kolegica Lucija Grbeša pak nema naviku kupovati za vrijeme Crnog petka, unatoč tomu što se tjednima prije najavljuju velika sniženja.

"Mislim da je Crni petak još jedan od načina amerikanizacije i samim time poticaj na konzumerizam jer kod nas ne postoji praznik Dana zahvalnosti. Popusti u Hrvatskoj nisu tako veliki kao u Sjedinjenim Američkim Državama te mi se nekako čini da su popusti svake godine sve manji", ističe Lucija.

 

23. travanj 2024 17:59