StoryEditor

BOTANIČKI VRT Nakon više od 100 godina otvorena najstarija kamenjara Alpinumom

Za posjetitelje je po prvi put otvorena i kamenjara Submediteranske fitogeografske skupine

03/03/2023 u 05:00 h
14864
FREEPIK

Botanički vrt u Zagrebu nakon zimske stanke započinje novu sezonu i od danas otvara svoja vrata. Voditelj Vrta Vanja Stamenković objavio je da su se zbog tople zime proljetnice požurile, ali i da su za posjetitelje spremna neka iznenađenja, piše na stranici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Nakon više od sto godina otvoren je Alpinumom, najstarija kamenjara u Vrtu te dio izvornog nacrta koju je dizajnirao utemeljitelj profesor Antun Heinz. Od ove godine za javnost će prvi put biti otvorena i kamenjara Submediteranske fitogeografske skupine, u jugozapadnom dijelu Vrta, kroz koju do sada nije bilo moguće šetati.

Za lipanj je najavljen početak obnove Viktorijine kuće, kupolastog staklenika koji će biti oličen te obogaćen novim staklenim pokrovom, a u izložbenom paviljonu održat će se nekoliko izložbi u suradnji s Umjetničkom paviljonom u Zagrebu te Školom primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. 

Redovita cijena ulaznice za Botanički vrt je dva eura, dok učenici, studenti i umirovljenici ulaz plaćaju jedan euro. Tijekom školske godine ponedjeljkom i utorkom ulaz će biti besplatan. Vrt će tijekom ožujka ponedjeljkom i utorkom biti otvoren od 9 do 14 i 30, a od srijede do nedjelje od 9 do 16 sati. U travnju se radno vrijeme produljuje do 19 sati.

Botanički vrt svake godine organizira i rasprodaje biljaka, u proljeće i jesen. Riječ je o prodaji viška uzgojenih biljaka, a u ponudi se mogu naći sukulenti, kukcojedne biljke te razne vrste sobnih i vanjskih biljaka. Posljednja rasprodaja održala se u listopadu prošle godine, kada su se cijene biljaka kretale od 10 do 200 kuna, stoji na portalu Journal.hr. 

Vezani članci
25. travanj 2024 03:38