StoryEditor

‘BUY NOTHING DAY‘ Nakon Crnog petka obilježava se Međunarodni dan bez kupnje

Članovi protesta pokušavaju društvo osvrnuti na problem prekomjernog konzumerizma

26/11/2022 u 07:42 h
<p>Trgovački centar</p>
Trgovački centarPixabay

Rezanje kreditnih kartica šopingholičarima usred trgovačkog centra. Usluga je to koju su prosvjednici protiv konzumerizma nudili ovisnicima o kupovini. Stoje u trgovačkom centru sa škarama i transparentom te nude pomoć onima koji na sebi prepoznaju problem.

Ovo je samo jedan od prosvjednih aktova kojima članovi protesta pokušavaju društvo osvrnuti na problem prekomjernog konzumerizma i prisjetiti ih na pravo značenje Božićnih blagdana. U tom se duhu posljednje subote u studenom obilježava Međunarodni dan bez kupnje. Dan je to nakon Crnog petka kojim počinje sezona Božićne kupovine, a ove godine pada na 26. studenog.

Crni petak je dan kojim se obilježava početak božićne kupnje, a na taj dan trgovine diljem svijeta nude velike popuste da bi namamile kupce. Upravo protiv takvog masovnog konzumerizma se bori Međunarodni dan bez kupnje. A otkud uopće naziv "black friday"? Ime potječe iz 1950-ih kada je policija u Philadelphiji koristila izraz da bi opisali kaos koji je nastajao na ulicama i u trgovinama nakon američkog Dana zahvalnosti jer bi tada cijeli grad pohrlio u shopping. Velike gužve popraćene kaosom, a ponekad i stampedom nastaju i danas kada je konzumerizam veći nego ikad.

Od 2006. do 2018. godine u SAD-u je na Crni petak poginulo 11 ljudi, a ozlijeđeno je preko stotinu, navodi thehustle.co. Na Crni petak trgovine nude proizvode po posebnim akcijskim cijenama i popustima koji se u SAD-u penju i do 90 posto. Student Matej Markovinović smatra da problem leži u tome što se djecu od malena uči da je Božić vrijeme dobivanja poklona što stvara očekivanja i pretvorilo se u normalu.

"U načelu nemam ništa protiv toga, osim kada se pretjera, pa kada siromašniji ljudi ulaze u kredite ili posuđuju novac kako bi nekome nešto kupili. Nažalost, toga je sve više, jer djeca više ne očekuju za Božić neku igračku, nego iPhone ili iPad", zaključuje Matej.

29. travanj 2024 04:32