StoryEditor

CHATGPT Istraživanje pokazalo da AI ne povećava postotak varanja

Učenici srednjih škola varali su i prije umjetne inteligencije

02/01/2024 u 16:57 h
<p>škola i umjetna inteligencija<br>
škola i umjetna inteligencijaUNSPLASH/CANVA

ChatGPT ne povećava postotak varanja kod učenika srednjih škola, otkrili su profesori Sveučilišta Stanford. Metode varanja nisu nužno vezane uz dostupnu tehnologiju.

„U posljednje vrijeme puno medija je pisalo da umjetna inteligencija olakšava varanje i da ga time čini vjerojatnijim u obrazovnim institucijama“, rekla je Denise Pope koja je jedna od autorica istraživanja.

Podaci koje su prikupili za sada ne pokazuju da je tomu tako. Učenici i studenti nastojali su si olakšati obveze nedozvoljenim metodama prije nego što je ChatGPT došao na tržište. Istraživanje je to potvrdilo. Između 60 i 70 posto ispitanih učenika reklo je da su prethodni mjesec barem jednom na neki način varali. U istom postotku varali su i prošle godine dok AI nije bio dostupan.

Tome ide u prilog istraživanje provedeno u školama između 2002. i 2015. godine. U njemu je sudjelovalo preko 70.000 škola SAD-a. Rezultati su pokazali da 64 posto učenika prepisuje na ispitima, dok 58 posto plagira svoje radove.

Umjetna inteligencija ne povisuje taj postotak“, kazao je Victor Lee koji je također sudjelovao u istraživanju.

Teza je nametnula pitanje o potrebi za varanjem. Pope je navela neke od faktora. To su poteškoće s gradivom, neprikladna pomoć s istim, previše obveza i premalo vremena te veliki pritisak da budu uspješni.

„Kroz istraživanje smo saznali da je varanje simptom dubljeg problema u sistemu“, rekla je Pope.

Autori zato savjetuju škole da uvrste umjetnu inteligenciju u nastavu. Time bi pokazali učenicima kako da rabe tehnologiju bez da narušavanja pravila obrazovnih institucija. Odgovorno korištenje je nužno. Tako bi ispravno iskoristili alat koji osim što je od velike pomoći, može biti i vrlo opasan.

ChatGPT koji rabe učenici može napisati eseje i mailove za koje bi se mislilo da su djelo čovjeka. Kritičari su zato počeli upozoravati na AI, pisao je The New York Times. Ti programi imaju slobodu izmisliti sadržaj i na taj način pridonijeti širenju netočnih informacija.

Vezani članci
28. travanj 2024 20:44