Foto: Pixabay

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu na prvoj sjednici ove akademske godine raspravljao je o uvođenju COVID potvrda na fakultete. Sjednica je održana u petak, u prostorijama FER-a, a razgovaralo se još i o imenovanju studentskih predstavnika u Predsjedništvo Zbora i dopuni Statuta.

Studentski zbor je objavio da će zatražiti osiguravanje besplatnog antigenskog testiranja te odgodu uvođenja obveznih COVID potvrda od fakulteta koji su najavili da će provoditi ovu mjeru.

Zgraža me činjenica da sve više fakulteta podržava i uvodi COVID potvrde. Studenti tom odlukom više nemaju pravo na besplatno i slobodno obrazovanje“, kaže student Politologije Neo Nedeljković, nadodaje i da bi mu bilo neprihvatljivo plaćati antigenske testove.

Suprotnog mišljenja je Leon Gržinić, student Novinarstva koji ističe da su COVID potvrde na fakultetima dobra odluka.

Neki će reći da je to kršenje ljudskih prava, ali mislim da bi u ovakvoj situaciji trebali prepustiti djelovanje stručnjacima“, smatra Leon.

EU digitalnu COVID potvrdu imaju svi cijepljeni građani i oni koji su preboljeli koronavirus u proteklih šest mjeseci. Onima koji nemaju potvrdu, preostaje samo testiranje.

Podsjećamo, zbog sve većeg broja zaraženih u državi uvodi se šira primjena obveznih COVID potvrda, tako su potvrde obvezne za sve djelatnike državnih i javnih službi. Ovakvu mjeru do sada je uvelo i nekoliko fakulteta uključujući Veterinarski fakultet, čiji studenti više neće moći pristupiti niti jednom obliku nastave bez važeće digitalne EU COVID potvrde, a Filozofski fakultet uvodi online nastavu od 15. do 29. studenog u nadi da će se dio studenata ipak odlučiti cijepiti, prenosi Jutarnji.hr.