StoryEditor

DAN FAKULTETA POLITIČKIH ZNANOSTI ‘Nije slučajno da je fakultet osnovan tek 1962., društvo je trebalo sazrijeti‘

Politolozi su nešto najpismenije što postoji, a novinari moraju biti beskompromisni istraživači, poručio je predsjednik Milanović

04/11/2022 u 14:30 h
<p>Predsjednik Zoran Milanović<br />
 </p>
Predsjednik Zoran Milanović  Petra Oršulić/Global

Fakultet političkih znanosti danas obilježava 60 godina postojanja, a tim povodom održana je svečana sjednica i dodjela nagrada najboljim studentima politologije i novinarstva. Uz dan fakulteta, obilježeno je deset godina rada Televizije Student i 20 godina od uspostave televizijskog studija u staroj zgradi.

Manje kvote, bolji rad

Sjednici su prisustvovali predsjednik Zoran Milanović, rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i izaslanik premijera Ivica Šušak te zastupnica u Europskom parlamentu i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Sunčana Glavak, ali i drugi visoki gosti, nastavnici i studenti. Okupljene je pozdravio dekan Fakulteta političkih znanosti Andrija Henjak koji se osvrnuo na obnovu zgrade fakulteta i potrebu za odgovorom na izazove i potrebe društva.

image

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić
 

Petra Oršulić/Global
image

Predsjednik Zoran Milanović
 

Petra Oršulić/Global

"Moramo bolje povezati sadržaje na fakultetu, moramo stvoriti bolje osnove da bi mogli raditi kvalitetnija znanstvena istraživanja, moramo se pretvoriti u instituciju koja će pružiti obrazovanje ljudima koji će donositi političke odluke, kreirati javne politike, koji će voditi medije, komunicirati u javnosti", rekao je Henjak.

Poručio je da zadnjih godina fakultet nastoji omogućiti studentima da imaju "širok spektar znanja o društvu i širok spektar generičkih vještina".

Također, dekan je istaknuo da je fakultet smanjio svoje upisne kvote i da se u posljednjih 15 godina broj studenata prepolovio što je omogućilo kvalitetniji rad. Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić naglasio je da je obnova njegov prioritet i da je trenutno jedinstvena prilika jer Sveučilište na raspolaganju ima 2 i pol milijarde kuna, što može pomoći da se uloži u modernije prostore.

'Krvavo' traganje za istinom

"Ono što vi u svom programu imate jako dobro navedeno, to je politička korektnost u promišljanju, političke odluke nisu odluke koje su vezane samo za politički dio, političke odluke su vezane za nas koji dolazimo iz potpuno drugih sektora", kazao je Lakušić.

Predsjednik Zoran Milanović rekao je da nije slučajno da je Fakultet političkih znanosti osnovan tek 1962. godine i da je bio prvi, jer se društvo trebalo razviti u određenom smjeru.

"Politolozi su nešto najpismenije što postoji, to je produkt ovog fakulteta", istaknuo je.

image
Petra Oršulić/Global

Osvrnuo se na medijsku situaciju u zemlji i komentirao da fakultet "ne može biti odgovoran za katastrofalno stanje u kojem se nalaze hrvatski mediji". Mladim novinarima kazao je da budu beskompromisni istraživači i da "krvavo" tragaju za istinom.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević studirao je politologiju upravo na Fakultetu političkih znanosti i prisjetio se razdoblja studija.

"Kad pogledam dvoranu i bivše profesore odmah me ulovi neki refleks da sam trebao pripremiti neko izlaganje i odmah me ulovi neka druga trema", rekao je.

Poručio je da mu je bilo užitak studirati na fakultetu i da se kasnije na Sveučilištu u Cambridgeu nije osjećao inferiorno u odnosu na druge studente iz cijelog svijeta.

Priznanja za najbolje

Dekan je dodijelio nagrade najboljim studentima novinarstva i politologije prošle akademske godine, kao i priznanja studentskim medijima i drugim nastavnicima.

"Nagrada mi je bila veliko iznenađenje, nije bila cilj mog rada i nisam ju očekivala, ali lijep je osjećaj i ugodno iznenađenje", kazala je Lucija Barišić, studentica novinarstva koja je prvi put osvojila nagradu, a nagrađena je uz još dvije kolegice za najbolju studenticu treće godine.

"Počašćena sam što sam dobila Dekanovu nagradu po drugi put, jako mi je drago i bilo mi je lijepo na dodjeli, osjećala sam se posebno", rekla je Despina Vounasis koja je nagrađena za najbolju studenticu treće godine politologije.

Među nagrađenim studentima su i Hana Cvijanović, Ella Piljić, Ivana Milčetić, Živa Bajsić, Kristina Kalea, Tomas Kurbanović, Goran Atalić, Mislav Majcan, Marija Matovina, Tereza Šarić, Karla Martinić, Doris Mandić, Ana Martinić, Bruna Perica, Gabriela Sliško, Dunja Stanković, Nikolina Blažanović, Rory Yoder, Marko Perak i Matej Stipić.

image

Studentica Živa Bajsić

Petra Oršulić/Global

Danas poslijepodne kao i u subotu, održavaju se Hrvatski politološki razgovori, godišnja konferencija Hrvatskog politološkog društva, a proslava rođendana fakulteta nastavlja se u Museum Katran na proslavi za studente, nastavnike i druge goste.

Vezani članci
27. srpanj 2024 05:17