StoryEditor

DAN SIGURNIJEG INTERNETA Organizirane virtualne radionice o zaštiti na internetu za djecu i mlade

Obilježavanje u Hrvatskoj predvodi Centar za sigurniji internet
Autor:
Global.
08/02/2021 u 23:24 h
13.1.2021.<br />
foto: Pexels
13.1.2021. foto: PexelsPEXELS

Dan sigurnijeg interneta svake godine u veljači podsjeća korisnike na odgovorniju i savjesniju upotrebu interneta i tehnologije. Ove godine obilježava se 18. put i donosi razna predavanja, konferencije i predavaonice namijenjene djeci i mladima.

Obilježavanje se odvija danas u više od 170 zemalja svijeta pod sloganom "Zajedno za bolji internet". U Hrvatskoj ga predvodi Centar za sigurniji internet koji organizira virtualne seminare za djecu, mlade i stručnjake, a pripremili su i kviz te edukacijski paket za škole i druge obrazovne institucije.

Udruga Suradnici u učenju i CARNET-ov odjel za Nacionalni CERT u suradnji s brojnim partnerima provode cjelodnevnu virtualnu konferenciju na kojoj će govoriti i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Osim toga, organiziraju i interaktivnu igru Potraga za boljim internetom, gdje učenici i učitelji mogu tražiti i procjenjivati informacije na internetu te otkrivati lažne vijesti.

Istraživanje "EU Kids Online 2020: Rezultati istraživanja iz 19 zemalja" objavljeno prošle godine u sklopu Dana sigurnijeg interneta pokazalo je da je u Hrvatskoj svako četvrto dijete u dobi od devet do 14 godina i svako treće dijete u dobi od 15 do 17 godina zabrinuto za svoju privatnost na internetu, piše Medijska pismenost. HAKOM je tako ove godine objavio brošuru "Kako se zaštiti u svijetu interneta i mobilnih telefona" za roditelje, djecu i mlade sa savjetima o sigurnosti i zaštiti privatnosti na internetu.

26. travanj 2024 05:40