StoryEditor

BOLEST BEZ LIJEKA Mit je da je HIV smrtonosan i da uvijek rezultira AIDS-om

U svijetu se dan borbe protiv AIDS-a obilježava 1. prosinca

01/12/2022 u 17:00 h
14392
PIXABAY

Virus humane imunodeficijencije, poznatiji pod skraćenicom HIV, dovodi do uništavanje imunološkog sustava te može dovesti do pojave različitih bolesti, od kojih je najpoznatija AIDS. AIDS ili sindrom stečenog nedostatka imuniteta je najteži stadij zaraze HIV-om, a javlja se uslijed teškog oštećenja imunološkog sustava, piše Javno zdavlje. U 40 godina od AIDS-a su izliječene samo tri osobe, a lijek koji bi liječio sve oboljele jednako još uvijek ne postoji. Među ljudima i dalje postoje mnoge stigme te mitovi koji su vezani uz HIV ili AIDS, a jedan od najčešćih je da je HIV smrtonosna bolest. Upravo zato na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a donosimo zašto je važno informirati se o mitovima vezanim uz tu bolest, kao i oboljele.

MIT 1: HIV je smrtonosan

Ljudima koji u sebi nose virus na raspolaganju je terapija koja je kroz godine doživjela velik napredak, prenio je NBC. Većina pacijenata dobro reagira na antiretrovirusnu terapiju (ART) usmjerenu na sprječavanje širenja infekcije.Trenutno je dovoljno da nositelj virusa uzima jednu tabletu dnevno. U prosjeku, osobe na terapiji mogu živjeti jednako dugo kao osobe bez HIV- a, pisao je Discover.

MIT 2: Za AIDS postoji lijek

Na cjepivu za HIV radi se oko 40 godina, no lijeka koji bi na sve djelovao isto i dalje nema. Malen broj pacijenata ne reagira dobro ni na ART terapiju. Moguće nuspojave kojima se korisnici terapije izlažu su gubitak na težini te problemi s bubrezima, jetrom ili srcem. HIV je teško izliječiti zato što se "skriva" u tijelu. Ulazi u DNA stanice i tako se razmnaža zajedno sa stanicama. Terapija pomaže u zaustavljanju tog procesa, ali ponekad virus ne napadne odmah. U nekim slučajevima ostaje neaktivan, pa ga imunski sustav i ART terapija ne mogu uočiti.

MIT 3: HIV uvijek rezultira AIDS- om

Svi koji testiranjem otkriju da su pozitivni na HIV ne moraju nužno oboljeti od AIDS- a, objasnio je Healthline. Ova bolest je rezultat oslabljenog imunološkog sustava i uzrok je prekasnih reakcija organizma na moguće upale. Kada HIV napadne čovjekov sustav obrane, imunološka reakcija zaražene osobe s vremenom opada. Usprkos tome, AIDS se može spriječiti ranim tretiranjem virusne infekcije.

MIT 4: Zaraziti se mogu samo homoseksualci

Otkad je ova bolest prvi put dijagnosticirana 1981. godine pa do danas, virus HIV je bio toliko raširen da je u zadnjem desetljeću prošlog stoljeća u SAD-u bila proglašena epidemija, pisao je Medical News Today. Tada se smatralo da su u opasnosti samo homoseksualci. Istraživanje iz 2016. godine je pokazalo da 24 posto zaraženih u SAD- u čine osobe heteroseksualne orijentacije.

MIT 5: Ljudi pozitivni na HIV ne mogu imati djecu bez da ih izlože riziku

U planiranju trudnoće najbitnije je da se osoba već liječi od HIV- a, bilo da se radi o budućoj majci ili ocu. U slučaju majke, dnevno uzimanje lijekova u sklopu ART terapije tijekom čitave trudnoće snižava šansu da se HIV prenese s majke na dijete na jedan posto. Dodatno snižavanje rizika moguće je ako se dijete porodi carskim rezom ili izbjegavanjem dojenja. U obrnutom slučaju, ako je zaražen njezin partner, žena također može uzimati lijekove koji sprečavaju prenošenje virusa.

AIDS u Hrvatskoj

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, u broju testiranih osoba većina zaraženih je između 25 i 44 godina. Hrvatska spada u zemlje u kojima je malen postotak stanovništva zaražen virusom HIV- a.

Prvi slučaj zaraze HIV- om u Hrvatskoj zabilježen je 1985. godine. Od tada pa sve do početka ove godine AIDS je dijagnosticiran 593 osobe, iako je zaraženih HIV- om bilo tri puta više.

Od virusa je u istom razdoblju umrlo 340 stanovnika Hrvatske. Također, žene u Hrvatskoj čine samo 11 posto od ukupnog broja zabilježenih slučajeva.

Vezani članci
23. travanj 2024 06:44