StoryEditor

DRŽAVNE STIPENDIJE Uskoro moguće prijavljivanje na natječaj

Pravo prijave nemaju studenti koji u prethodnoj godini nisu stekli minimalno 45 ECTS bodova
Autor:
Tekst: Ana-Lena Cvitanušić
29/09/2020 u 22:20 h
Student community
Student communityPIXABAY
Natječaj za dodjelu državnih socio-ekonomskih stipendija za akademsku godinu 2020./2021 još nije raspisan, no iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručuju da će ga objaviti do 15. listopada, objavljeno je na službenoj Facebook stranici.

Podjela na kategorije

Pravo na socio-ekonomsku stipendiju ostvaraju svi redovni studenti koji su ujedno hrvatski državljani ili državljani Europske unije kojima je odobren status stranca na stalnome boravku u Hrvatskoj. Studenti mogu podnijeti prijavu neovisno pohađaju li preddiplomski, diplomski ili stručni studij, a stipendija se dodjeljuje i studentima s invaliditetom koji su bez odgovarajuće roditeljske skrbi upisani na poslijediplomski sveučilišni studij. Pravo prijave nemaju studenti koji u prethodnoj godini nisu stekli minimalno 45 ECTS-a te im ukupan broj ECTS bodova podijeljen s brojem prethodnih akademskih godina iznosi manje od 40 bodova. Socio-ekonomska stipendija dijeli se na tri kategorije, od kojih se prva po redu D-1 dodjeljuje redovnim studentima sukladno Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata. Druga, E kategorija, dodjeljuje se studentima čiji mjesečni prihodi po članu obitelji ne prelaze 65 posto proračunske osnovice, dok se treća, P kategorija, dodjeljuje studentima s invaliditetom, studentima koji jesu ili su bili pod skrbništvom te onima koji su kao djeca imali priznato pravo na socijalnu uslugu smještaj, piše na stranicama Ministarstva.

Dodjela stipendija iz STEM područja

Osim navedenih, boduju se i životni uvjeti poput školovanja braće i sestara, života izvan prebivališta, bez roditelja i slično. Studenti koji ostvare pravo na primanje socio-ekonomske stipendije će punih devet mjeseci primati iznos od 1200 kuna koji se isplaćuje svakog 15. u mjesecu. Osim državne stipendije za studente nižeg socio-ekonomskog statusa, dodjeljuju se i stipendija studentima iz STEM područja znanosti te onima koji pripadaju posebnoj skupini studenata. U tu skupinu spadaju redoviti studenti bez oba roditelja, studenti s invaliditetom, daroviti studenti, kategorizirani sportaši te studenti roditelji.
30. travanj 2024 06:39