Foto: Pixabay

Agencija za mobilnost i programe Europske unije sufinancirala je četiri nova ERASMUS+ projekta u podjučju visokog obrazovanja čiji su nositelji, odnosno koordinatori sastavnice Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o projektima INNOSID, HILAR, mathSTEM i PROMISE, koji djeluju u sklopu međunarodne suradnje i koriste novu naprednu tehnologiju kojom dolaze do konkretnih rješenja za potrebe šire i lokalne zajednice u Europskoj uniji, stoji na službenim stranicama Sveučilišta.

HILAR je projekt Filozofskog fakulteta u Zagrebu u suradnji s partnerima iz Italije, Francuske i Cipra. Usmjeren je na proučavanje kulturnog krajolika, razvitka prirode i čovjeka kroz povijest. Cilj mu je uvesti inovativne promjene u nastavni program koji bi obuhvaćao snimanje te proučavanje kulturne baštine, a s druge strane bi time promovirao aktivnosti koje mogu pomoći ekonomskom, društvenom i kulturnom razvitku lokalnih zajednica.

‘Teaching mathematics in STEM context for STEM students’ ili mathSTEM je projekt u vrijednosti od milijun kuna kojim je Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu okupio partnere iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Turske. Projekt bi trebao rezultirati s pet intelektualnih rezultata, a neki od njih uključuju razvoj platformi te tečajeva za napredak mathSTEM metode.

‘Inovativna rješenja zasnovana na novim tehnologijama za unaprjeđenje društvene uključenosti osoba s invaliditetom’, INNOSID, trogodišnji je projekt vrijedan više od dva milijuna kuna pod vodstvom Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Projektni će partneri, koji uključuju šest visokih učilišta iz pet europskih zemalja te jedne udruge pod imenom ‘Hrvatska zajednica za Down sindrom’, napraviti besplatne IT alate koji će osobama s invaliditetom omogućiti sudjelovanje u društvenom životu, obrazovanju i komunikaciji. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa visoku potražnju za više od milijardu ljudi kojima su ti alati potrebni za uključivanje u društvenu sferu života.

Dvogodišnji projekt PROMISE vodi Mediteranski institut za istraživanje života u suradnji s domaćim i stranim partnerima: Sveučilištem u Splitu, Zagrebu, Sveučilištem Pompeu Fabra iz Španjolske, Europskom udrugom za personaliziranu medicinu iz Bruxellesa i uz pomoć stručnjakinje u području razvoja inovativnih metoda podučavanja Tamare Milošević. Cilj projekta je kreirati inovativni studijski sadržaj uz vrhunske međunarodne stručnjake iz područja molekularne biologije, računarske tehnologije, kliničke biomedicine te razvoja i istraživanja. Projekt koji vrijedi dva milijuna kuna omogućio je studentima susret s 4P medicinom i njenim inovativnim alatima te metodama koji su ključni za prevenciju nastanka bolesti, ranu dijagnostiku, optimalno liječenje, ali i za praćenje terapijske učinkovitosti.