StoryEditor

20. GODINA FSB RACING TEAMA Zaslužni za stvaranje prvog hrvatskog električnog i autonomnog bolida, a sve je počelo u garaži

Za uspješni razvoj i proizvodnju te stvaranje konačnog proizvoda zaslužni su brojni sponzori, među kojima je najistaknutiji Bugatti Rimac

07/04/2023 u 11:15 h
15724
NIKOLINA KLARIć

Obilježena je 20. godišnjica postojanja studentskog projekta FSB Racing Teama na kojoj su predstavljeni Taurus, treći električni te VulpesD, prvi hrvatski autonomni bolid. Deseci studenata zagrebačkih tehničkih fakulteta gotovo su tri godine radili na projektu.

"Naša garaža je mjesto koje je vidjelo sve uspone i padove, mjesto koje nam je postalo drugi dom zbog svih sati provedenih u njoj, a koje je nemoguće zbrojiti", rekla je Dora Vuković, voditeljica tima.

Predstavljeni novi bolidi

Vuković je komentirala i da su količina vremena i truda uloženih u projekt članove izgradili i oblikovali kao osobe. Nakon dvosatnog predavanja o novim bolidima posjetitelji, ali i članovi udruge, nisu krili oduševljenje.

image
NIKOLINA KLARIć

"Osjećaj kada ga sastavite i po prvi puta pogledate cijelog se ne može opisati", poručila je Petra Vukas, voditeljica hardverskog dijela razvoja autonomnog bolida te je dodala da se sve minute uložene u razvoj na kraju i isplate.

Za uspješni razvoj i proizvodnju te stvaranje konačnog proizvoda zaslužni su brojni sponzori, među kojima je najistaknutiji Bugatti Rimac u čijoj je tvrtki danas zaposleno 120 bivših studenata Fakulteta strojarstva i brodogradnje na kojem je projekt započeo.

"Ti ljudi su nama donijeli nevjerojatnu vrijednost i mi kao tvrtka se moramo zahvaliti njima na sponzorstvu, a ne obrnuto", istaknuo je Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Bugatti Rimca.

Nova sezona, novi izazovi

S trkaćim bolidima i jednosjedima koje sami koncipiraju, studenti također konstruiraju i proizvode te sudjeluju na natjecanjima. Trenutni prioritet im je upravo priprema za sezonu koja ih čeka ovog ljeta.

"Imamo bolid, imamo znanje i cilj nam je ostvariti zapažene rezultate. Razvoj nove generacije bolida već je započeo, no više od toga vam ne mogu reći", rekao je Niko Bonković, predsjednik udruge FSB Racing Team.

image
NIKOLINA KLARIć

Zbog svog znanja i dosadašnjeg uspjeha danas predstavljaju jedan od najvećih studentskih projekata u Hrvatskoj koji broji stotinu studenata s raznih fakulteta. Djeluju u sklopu Hrvatske studentske asocijacije strojarskih fakulteta, a od svog osnutka proizveli su 11 bolida.

Sudjelovali su na brojnim Formula Student natjecanjima, a najveći uspjeh su ostvarili 2014. godine kada su na utrci u Silverstonu osvojili deseto mjesto u konkurenciji od gotovo stotinu timova diljem svijeta.

Vezani članci
01. svibanj 2024 23:59