Foto: Helena Kolar

Sustavno zanemarivanje problema biciklističke infrastrukture u Zagrebu pokrenulo je prosvjednu povorku nekoliko stotina biciklista prošle nedjelje u 15 sati. Prosvjedna vožnja započela je kod Muzeja Mimare a završila na Savskoj cesti, a uz bicikliste prosvjedovali su i romobilisti, roleri, skateri, osobe s poteškoćama u kretanju i pješaci.

Foto: Helena Kolar

Građane je na prosvjed pozvao Sindikat biciklista koji naglašava kako od donošenja Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi 2016. godine nije došlo do značajnih promjena. Vozačima nemotornih vozila trenutna infrastruktura ne jamči sigurnost u Zagrebu i ostalim hrvatskim gradovima, uz to bicikliste se često i kažnjava zbog nepropisne vožnje, no nitko se od mjerodavnih nije zapitao “Kako voziti propisno po nepropisnoj infrastrukturi?”, što je i bilo jedno od gesla održanog prosvjeda.

Foto: Helena Kolar

Romana K., sudionica prosvjeda, objasnila je da su na glavnim biciklističkim putevima rubnjaci podignuti i postoje stupovi koje je potrebno zaobilaziti, a same biciklističke staze su nedovoljno označene i necjelovite. Ne osjeća se optimistično u vezi promjena, ali smatra da bi do njih moglo doći ako se nastave inicijative kao što je ovaj prosvjed.