Foto: Pixabay

Prvi put nakon stanke u Prvom svjetskom ratu, Grički top prestaje svakoga dana u 12 sati pucati iz kule Lotrščak, prenosi 24sata. Još od 1. siječnja 1877. godine, ovaj zagrebački simbol pozdravlja građane i turiste obilježavajući podne, ali nakon razornog potresa koji je nedavno pogodio Zagreb, od 28. ožujka do daljnjega top više neće pucati.

Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo potvrdilo je za 24sata tu informaciju, a topnik Alem Tutundžić objasnio je da se zbog ispucavanja cijela kula Lotrščak zatrese, a okolne zgrade Gornjeg grada, koje su ionako jako stare, zadrhte. Građani se još uvijek nisu potpuno oporavili od potresa, pa da ne osjećaju strah, top će do daljnjega mirovati.

Sve građane i posjetitelje Zagreba, Grički top bi plašio označavanjem podneva, a prema legendi, upravo je on spasio Zagreb od Hasan-paše Predojevića koji ga je htio zaposjesti. Naime, top je u Zagreb došao iz Beča, a postavljanjem na kulu Lotrščak cijev je bila usmjerena na šator Hasan-paše. Kada je eksplozija odjeknula, paša se uplašio, pobjegao i više se nikada nije vratio u Zagreb.