Foto: Petra Orešković/GLOBAL

Izložba “Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu” iranskog umjetnika Behzada Khosravija Noorija jučer je otvorena u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Na otvorenju izložbe, ispred glavnog ulaza u HDLU u 19 sati predstavljena je ružičasto-žuta instalacija u obliku penjalice. Kao nadahnuće za stvaranje instalacije poslužio je program o popularnom profesoru Baltazaru nastao u studiju Zagreb filma krajem 1960-ih, prenosi HDLU.

Za vrijeme trajanja izložbe djeca moći uživati u ružičasto-žutoj penjalici s toboganom i gledati dogodovštine profesora Baltazara, a njihovi roditelji će se, gledanjem dva dokumentarna filma, upoznati s poviješću stvaranja animirane serije te političkim kontekstom vremena u kojem je ona nastala. Izložba će u Domu HDLU-a trajati sve do kraja ljetnih praznika.

Umjetnička instalacija je ekstenzivno istraživanje o stvaranju animirane serije o Profesoru Baltazaru, a izložba potiče posjetitelje da uoče više od dječjega programa i pobliže shvate društvene i umjetničke uvjete koji su utjecali na stvaranje Profesora Baltazara.

Po završetku izložbe umjetnik će darovati skulpturalnu instalaciju, a za primatelja donacije raspisan je i natječaj. Natječaj traje do 30. srpnja, a uvjet je da primatelj donaciju postavi negdje gdje će ju moći koristiti djeca.

Projekt “Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu” do sada je kao samostalna izložba pokazana u nekoliko švedskih gradova te na Art Encounters Bijenalu u Temišvaru u Rumunjskoj. Zagreb je zadnja stanica prije donacije instalacije.