StoryEditor

HRVATSKI GLAZBENI ZAVOD Otkrivene vrijedne oslike u Velikoj dvorani

Jedan od slojeva oslika izradio je Johannes Clausen, ujedno i suradnik Hermanna Bolléa
Autor:
Global.
26/06/2020 u 13:03 h
Zagreb, 250620.<br />
HGZ.<br />
Konferencija za novinare u HGZ-u zbog pronadjenih vrijednih oslika.<br />
Na fotografiji: Romana Matanovac Vučković, Nina Obuljan Koržinek, Liina Leijala, Petar Klasan.<br />
Zagreb, 250620. HGZ. Konferencija za novinare u HGZ-u zbog pronadjenih vrijednih oslika. Na fotografiji: Romana Matanovac Vučković, Nina Obuljan Koržinek, Liina Leijala, Petar Klasan.ZVONIMIR_FERINA
Na zidovima Velike dvorane Hrvatskog glazbenog zavoda prilikom sanacije štete uzrokovane razronim potresom otkriven je povijesni sloj vrijednih oslika, potvrdila je predsjednica HGZ-a, Romana Matanovac Vučković, na konferenciji za novinare. Velika dvorana bila je najvažniji prostor za održavanje koncerata zbog svoje akustičke kvalitete i neorenesansnog ambijenta, a o prekrasnim oslicima će se struka izjasniti nakon opsežnijeg istraživanja. Važno je istaknuti da je jedan od slojeva oslika izradio Johannes Clausen, ujedno i suradnik Hermanna Bolléa.

Kreće cjelovita obnova

Do sada je obnovljen krov i Velika dvorana te je tako zgrada spremna za primanje posjetitelja i održavanje raznih koncerata poznatih glazbenika. Uskoro kreće i cjelovita obnova. "Trudimo se nastaviti kulturni život u nekim izmijenjenim okolnostima. To je posebno važno radi naših umjetnika bez obzira na brojeve koji pokazuju da se bolest i dalje širi", rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je došla dati podršku za sanaciju i brzu reakciju prilikom obnove zgrade. Naglasila je i da će Ministarstvo kulture financijski poduprijeti obnovu ove zgrade s 200 godina dugom tradicijom, ujedno važnom i za kontinuitet hrvatske kulturne tradicije i glazbene umjetnosti. Foto: Zvonimir Ferina Predsjednica HGZ-a istaknula je da su oni prvi koji su na zgradu postavili skele iz tog dijela grada zahvaljujući pomoći ljudi koji su prije potresa radili na obnovi, a koji su i pronašli vrijedne oslike na zidovima. Arhitekt Roman Šilje, restaurator Andrej Dokić i knjižničarka Nada Bezić predstavili su oslike. Zahvalila se i medijima koji su svojim objavama proširili vijesti i potaknuli na donacije za obnovu zgrade. Troškovi hitne sanacije procijenjeni su na gotovo 800.000 kn, a do sada je prikupljeno 334.610 kn. Kampanja se nastavlja, a HGZ se nada i pomoći od Grada Zagreba te Ministarstva kulture.

Pokrenuta donatorska kampanja

Financijsko stanje udruge iznimno je loše jer je prestankom rada tijekom pandemije prestao i dotok prihoda pa je pokrenuta donatorska kampanja kojoj su se priključile brojne privatne i javne osobe. Umjetnici su nakon potresa i tijekom pandemije koronavirusa održavali online koncerte. Pijanist i skladatelj Matej Meštrović je svojom kompozicijom "HGZ Potresno" dočarao situaciju iz Hrvatskog glazbenog zavoda nakon potresa uz fotografije snimljene u tim potresnim trenutcima. Austrijski brend Högl pokrenuo je donatorsku kampanju za HGZ, a za svaki prodani par cipela donirali su HGZ-u 50 kuna prihoda za obnovu. Pijanist s bečkom adresom, Petar Klasan i finska violončelistica Liina Leijala koja živi i radi u Palestini održavali su online nastupe tijekom 20 dana da bi prikupili donacije za obnovu Hrvatskog glazbenog zavoda. Organizator i glavna podrška te inicijative bio je zagrebački Lions Club Kontesa Nera. Predsjednica Olivera Buzadžić sretna je zbog pomoći HGZ-u u obnovi i zbog održavanja online nastupa s brojnim gostima iz cijelog svijeta. Tim projektom do sada je skupljeno 40.000 kuna. U petak, 26. lipnja, Zbor HRT-a će prikupljati donacije za obnovu HGZ-a kao i Hrvatski komorni orkestar, koji će u Hrvatskom narodnom kazalištu održati koncert 27. lipnja.
19. travanj 2024 20:08