Foto: Pexels

Iako se još uvijek sa sigurnošću ne zna kako će izgledati kraj ove školske godine, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak na sjednici Vlade objavila je novosti vezane za iduću školsku godinu. Roditelji će moći odabrati informatiku kao izborni predmet djeci već u prvom razredu osnovne škole. Ministrica je istaknula da ova odluka nije donesena na brzinu.

“Digitalna transformacija sustava obrazovanja jedan je od prioriteta od samog početka mog mandata. Plan postoji od 2018. godine kada je donesena odluka o obaveznoj informatici u petom i šestom razredu osnovne škole”, istaknula je Divjak.

Iz Ministarstva poručuju da se za nastavu informatike predviđa 70 sati godišnje. Ujedno se predviđa da će 1137 područnih škola trebati dodatnu opremu u vrijednosti od gotovo 15 milijuna i 400.000 kuna. Škole će same imati zadatak nabaviti računala, a sredstva će biti namijenjena iz Ministarstva.

“Cilj digitalne transformacije je da učenici steknu vještine koje su im potrebne kako bi se snašli i prilagodili situaciji u svijetu koja se stalno mijenja, pogotovo u ovim izvanrednim okolnostima”, napomenula je ministrica.

Ovisno o broju učenika koji će se upisati na izbornu informatiku, ovisit će i broj novozaposlenih učitelja, no ministrica je napomenula da postoji mogućnost da će se i dosadašnjim učiteljima povećati opseg posla.