StoryEditor

IZBORI U SRBIJI Dva bloka opozicije, SNS i Vučićevo obećanje

‘Ovi izbori će definitivno pokazati najniži rejting SNS-a od kada su na vlasti, ali se čini da bi sa svojim dugogodišnjim koalicionim partnerom SPS-om, uz manjinske stranke, zadržao vlast‘

Autor:
Roko Silov
17/12/2023 u 15:30 h
18137
CANVA/WIKIPEDIA

Ove nedjelje građani Srbije glasat će na parlamentarnim, pokrajinskim (parlament Vojvodine) i lokalnim izborima. Iako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prvotno najavio da će izvanredni izbori biti održani sljedeće godine promijenio je mišljenje, te ih je raspisao ove godine. Izbori dolaze kao posljedica nezadovoljstva građana nakon svibanjskih događanja i situacije na Kosovu.

Dva bloka opozicije

Kako navodi HRT u utrci za 250 mjesta u srbijanskom parlamentu je 18 izbornih koalicija i stranaka i manjinskih lista, u Beogradu 14, a za pokrajinske izbore je proglašeno 13 lista. Više od 2/3 stranaka ne mogu računati da će prijeći izborni prag od tri posto, koji ne vrijedi za manjinske stranke na koje se primjenjuje takozvani prirodni prag, proporcionalno brojnosti manjine u ukupnoj populaciji.

Kako navodi Nikola Perišić iz srpske nevladine organizacije Centar za društvena istraživanja, kampanju za izvanredne parlamentarne izbore u Srbiji obilježila je referendumska atmosfera za ili protiv Aleksandra Vučića.

Na proljeće su lokalni izbori u još dva velika grada - u Novom Sadu i Nišu, gdje postoji nezadovoljstvo njihovom vlašću koju također ima SNS

"Vladajući SNS je bio dominantan u kampanji i inzistirao je na temama što je dobro učinjeno u prethodnih deset godina koliko su na vlasti. U okviru opozicije su formirana dva bloka; jedan koji je okupljen oko liste Srbija protiv nasilja koji čini desetak građansko-lijevih opcija. Te stranke su predvodile prosvjede zbog svibanjskih tragedija (ubojstva u beogradskoj osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, ubojstva u Mladenovcu i Smederevu) i njihova predizborna suradnja je bila očekivana bez obzira na pojedine animozitete koji vladaju među tim dijelom opozicije. Druga, nacionalno usmjerena opozicija nije uspjela stvoriti dogovor oko zajedničke liste, tako da će odvojeno nastupati koalicija Dveri/Zavetnici, DSS/POKS i Narodna stranka. Procjene su da prve dvije koalicije sigurno prelaze cenzus od tri posto koliko je potrebno za ulazak u parlament", kaže Perišić.

U Beogradu opozicija može formirati vlast

Što se tiče lokalnih izbora Perišić navodi kako su zanimljivi oni u Beogradu, gdje posljednja istraživanja pokazuju da SNS i SPS nemaju većinu i da opozicija, ako se udruži, može formirati vlast.

"To bi bio prvi veliki izborni poraz za SNS i pitanje je kako bi se oni nosili s tim i kako bi to prihvatili", naglašava.

Također, valja napomenuti da su na proljeće lokalni izbori u još dva velika grada - u Novom Sadu i Nišu, gdje postoji nezadovoljstvo njihovom vlašću koju također ima SNS.

"Ovi izbori će definitivno pokazati najniži rejting SNS-a od kada su na vlasti, ali se čini da bi sa svojim dugogodišnjim koalicijskim partnerom SPS-om, uz manjinske stranke, zadržao vlast", smatra Perišić

Ako se dogodi da SNS izgubi parlamentarne izbore zanimljivo će biti vidjeti hoće li se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić držati svoga obećanja te odstupiti s pozicije predsjednika.

Vezani članci
30. travanj 2024 03:16