StoryEditor

IZNAD EUROPSKOG PROSJEKA Gotovo trećina mladih Hrvata zaposlena je na određeno vrijeme

S 29 posto, u usporedbi s prosjekom Europske unije od oko 25 posto, Hrvatska se nalazi na šestom mjestu

22/05/2023 u 22:00 h
17875
FREEPIK

Hrvatska je iznad prosjeka po udjelu mladih od 15 do 29 zaposlenih na određeno vrijeme, pokazuju podatci Europskog ureda za statistiku. S gotovo trećinom mladih zaposlenih u ovoj kategoriji, Hrvatska stoji na šestom mjestu u Europskoj uniji, dok je EU prosjek 25 posto, prenosi HRT.

Ljestvicu predvode Italija s 43,6 posto te Španjolska s 42 posto, dok su na samom kraju Litva s gotovo tri posto i Latvija s 3,2 posto. Osim prva dva mjesta ljestvice, države koje imaju postotak viši od Hrvatske su Portugal, Nizozemska i Poljska, a susjedna Slovenija nalazi se tik ispod prosjeka, s gotovo 24 posto.

Hrvatska je redovno na samom vrhu ljestvica po pitanju ove vrste zaposlenja pa su tako podatci Eurostata za 2019. pokazali da 18 posto zaposlenih do 64 godine radi na određeno vrijeme. Većina ugovora na određeno potpisana je na period koji je kraći od godine dana, točnije njih od 80 do 90 posto. Trećinu ugovora čine ugovori potpisani na rad do tri mjeseca, stoji na portalu Novosti

Prošle godine provedeno je anketno istraživanje o iskustvu rada na određeno vrijeme u Hrvatskoj, koje je pokazalo da je četvrtina ispitanih dobivala manju plaću od kolega zaposlenih na neodređeno, uz jednaku ili sličnu količinu posla. Gotovo polovica ispitanih doživjela je jedan oblik nejednakog tretmana u usporedbi sa stalnim zaposlenicima, pri čemu je ta razlika češća kod osoba s nižim stupnjem obrazovanja.

Vezani članci
27. travanj 2024 08:52