Foto: Pixabay

Kampanja cijepljenja protiv koronavirusa u Japanu zbog logističkih propusta odvija se jako sporo. Jednu dozu cjepiva u je toj otočnoj državi primilo svega 3,32 posto stanovništva. Dok bi zemlja uskoro trebala odobriti još dva cjepiva za upotrebu, broj neiskorištenih doza cjepiva protiv koronavirusa sada iznosi više od deset milijuna, prenosi HINA.

Do druge polovice prošlog mjeseca Japan je uvezao 28 milijuna doza cjepiva tvrtke Pfizer, no od toga je iskorišteno samo 15 posto, dok se preostale doze nalaze u zamrzivačima. Ako nakon 20. svibnja budu odobrena i cjepiva tvrtki Moderna i AstraZeneca, količina cjepiva samo će se dodatno povećati.

Unatoč ogromnim zalihama, u Japanu je cijepljeno tek nešto više od četiri milijuna zdravstvenih djelatnika i starijih osoba. Podsjećamo, u Japanu trenutno živi više od 126 milijuna stanovnika. Otprilike dva milijuna zdravstvenih djelatnika još uvijek čeka na svoju dozu cjepiva. Ipak, japanske vlasti namjeravaju cijepiti 36 milijuna svoje starije populacije do kraja srpnja. Kako bi to postigli, morali bi dnevno cijepiti 800.000 građana dnevno.

Tamošnje ministarstvo obrane zaduženo je da uspostavi točke za masovno cijepljenje u Tokiju i Osaki do 24. svibnja, no još uvijek ne postoji raspored za cijepljenje opće populacije, a neki zdravstveni stručnjaci smatraju da bi ono moglo potrajati sve do zime ili duže, prenosi Reuters.