Foto: Pixabay

Na Skupštini klubova regionalne košarkaške ABA lige, održane putem video-konferencije, izglasan je prekid sezone zbog pandemije koronavirusa, poručuju iz ABA lige na svojoj službenoj stranici. Odlučeno je da će se sezona 2019./2020. završiti bez pobjednika i bez izbacivanja.

Odluka vrijedi i za ABA 2 ligu i U19 ABA ligu. Prisutnost koronavirusa donosi veliki broj ograničavajućih čimbenika i zbog toga zemlje koje sudjeluju u natjecanju nisu u identičnoj situaciji, što klubove stavlja u različite položaje. Okupljanje momčadi nakon više od dva mjeseca je ograničeno, čime se onemogućuje provedba treninga koji su ključni za nastavak sezone.

Od 12 klubova, samo su tri bila za nastavak natjecanja, a odbijen je i prijedlog da se sezona završi na temelju trenutačnog stanja na ljestvici.

S ciljem osnaživanja ovog natjecanja u budućnosti, od sljedeće sezone ABA liga bit će proširena s 12 na 14 klubova, uz promociju dvije prvoplasirane momčadi iz ABA 2 lige, Borca iz Čačka i Splita. Također je odlučeno da će ABA 2 ligu činiti 12 klubova, koji će svoje sudjelovanje zaslužiti na temelju rezultata na državnim prvenstvima.

Odluke donesene na ovoj Skupštini idu u prilog Zadru, koji se u trenutku prekida natjecanja nalazio na posljednjem mjestu pa umjesto ispadanja iz lige oni će se u njoj natjecati u iduće sezone. U trenutku prekida sezone vodeći na ljestvici bio je Partizan, kojeg su u stopu pratili Budućnost i Crvena zvezda, dok je Cibona, kao jedini preostali klub iz Hrvatske, zauzimala devetu poziciju i bila u velikoj opasnosti od ispadanja.

Iz ABA lige poručili su da nastavljaju pratiti situaciju u vezi s razvojem koronavirusa te da će u skladu s mogućim ograničenjima koordinirati svoje daljnje korake.