StoryEditor

KRIZA LJUDSKIH PRAVA Hrvatska nasilna prema migrantima, a SLAPP tužbe ugrožavaju rad novinara

Rezultati su pokazali i da raste nasilje u obitelji te da i dalje postoje prepreke kada su u pitanju seksualne zdravstvene usluge i informacije

31/03/2023 u 15:00 h
15516
FREEPIK

Da Hrvatska i dalje nasilno postupa prema ilegalnim migrantima, da je pobačaj ograničen, da tužbe za klevetu ugrožavaju rad novinara te da je nasilje u obitelji u porastu pokazuje godišnje izvješće međunarodne nevladine organizacije Amnesty International (AI). Izvješće o stanju ljudskih prava za prošlu godinu pokazalo je i da Hrvati podržavaju odluku da istospolni parovi mogu posvajati djecu, prenosi Amnesty International.

U Hrvatskoj i dalje postoje prepreke u pristupu seksualnim zdravstvenim uslugama i informacijama. AI piše da se broj imigranata koji su pokušavali ući u Hrvatsku povećao, a da ih su ih hrvatske vlasti nasilno vraćale i kolektivno protjerivale. Organizacije je podijelila i da su policajci koji su premlaćivali tražitelja azila vraćeni na posao nakon što im je presuđena samo manja povreda dužnosti. Ipak, Hrvatska je za vrijeme rata u Ukrajini prihvatila više od 22.000 Ukrajinaca i dala im zaštićeni status, pomoć i smještaj dok je isti status pružila tek za 16 azilanata iz neeuropskih zemalja.

Izvješće naglašava da su hrvatski novinari koji istražuju korupciju i kriminal još uvijek suočeni s prijetnjama i fizičkim napadima. AI prenosi podatak Hrvatskog novinarskog društva da je u 2021. protiv novinara podignuto više od 1000 SLAPP tužbi. SLAPP tužbe veliki su problem za hrvatske novinare, a broj takvih tužbi raste u cijeloj Europi. Podsjećamo, tužbe služe zastrašivanju novinara što najčešće dovodi do autocenzure.

Vezani članci
27. travanj 2024 18:48