Foto: Freepik

U Vilniusu, glavnom gradu Litve, izgrađen je portal čija je funkcija povezati dva grada u stvarnom vremenu i tako pomoći ljudima da pokušaju ostvariti kontakt uslijed pandemije, piše The Verge. 

Kružna vrata za portal koja su instalirana u Vilniusu povezana su s portalom u gradu Lublinu u Poljskoj, udaljenom oko 600 kilometara. Oba portala imaju velike zaslone i kamere koje uživo prenose slike i snimke iz ta dva grada. Takav digitalni novitet primarno je osmišljen da bi potaknuo ljude da “preispitaju značenje jedinstva”, istaknula je službena razvojna agencija grada Vilniusa “Go Vilnius”.

“Čovječanstvo se suočava s mnogim potencijalno smrtonosnim izazovima, bila to socijalna polarizacija, klimatske promjene ili ekonomska pitanja”, rekao je Benediktas Gylys, predsjednik Zaklade Benediktas Gylys i pokretač ideje o portalima. Dodao je da se ne radi o nedostatku briljantnih znanstvenika, znanja ili tehnologije koji uzrokuju te izazove, već je riječ o nedostatku empatije i uskoj percepciji svijeta, koja je često u okvirima nacionalnih granica.

Gylys je upravo zato naveo da je taj projekt svojevrsni most koji spaja i objedinjuje te koji poziva ljude da prijeđu preko predrasuda i neslaganja koji su dio prošlosti. Oblik kruga koji podsjeća na znanstveno-fantastične filmove i koji bi trebao dočarati vremenski kotač, dizajnirali su inženjeri u Centru za kreativnost i inovacije (LinkMenu fabrikas) na tehničkom sveučilištu Vilnius Gediminas, a nastajao je čak pet godina.

“Značajni projekti poput ovog rađaju se kada raznoliki ljudi uspiju surađivati i uskladiti se“, rekao je Adas Meskenas, direktor tvrtke LinkMenu fabrikas. Iako se transportiranje osobe s jednog mjesta na drugo pomoću portala još uvijek ne planira, ovaj projekt je ipak najbliža mogućnost virtualnom odlasku na drugo mjesto koju čovječanstvo može iskusiti, piše Tech Times.

U budućnosti se portali planiraju dodati i u druge gradove, a čitava je ideja takvih portala dio zajedničkog projekta Zaklade Benediktas Gylys, Grada Vilniusa, Grada Lublina te Crossroads Centra za interkulturalne kreativne inicijative.