Foto: Pixabay

Švedska tvrtka poznata po fast fashion odjeći, H&M, uvela je inovaciju koja će pomoći u borbi protiv klimatskih promjena. Tvrtka radi na mijenjanju mode uvođenjem “kružnih rješenja”, to jest, stroja za reciklažu stare odjeće.

“Ako za izradu nove košulje koristimo, na primjer, recikliranu pamučnu košulju, ne treba uzgajati više pamuka. Možemo samo koristiti ono što je već proizvedeno”, napisali su na službenoj internetskoj stranici pa dodali da će za taj proces biti zaslužan Looop.

Sve se može reciklirati

Looop je prvi svjetski sustav recikliranja u trgovinama koji u osam koraka staru odjeću pretvara u novu. Razvili su ga Hongkonški istraživački institut za tekstil i odjeću (HKRITA) te neprofitna zaklada H&M.

Prije početka reciklaže odjeća se čisti, usitnjava na sastavna vlakna te filtrira nečistoće. Novu odjeću plete od starih vlakana bez dodatne boje i vode. U cijeli proces, potrebno je ipak dodati neke nove materijale održivog izvora za jačanje pređe, ali rade na tome da taj udio bude što manji, rekli su iz H&M-a.

Zbog prerade odjeće koja ne koristi vodu, bojila ni dodatne kemikalije, ovaj proces ima znatno manji utjecaj na okoliš nego proizvodnja odjeće od “nule”. Naglasili su da bi Looop trebao biti podsjetnik da svu odjeću treba tretirati kao resurse, odnosno da ništa nije prestaro ili previše poderano da bi se recikliralo.

Poticaj slavnih na reciklažu

“Privlačenje kupaca na sudjelovanje ključno je za postizanje stvarnih promjena tako da smo uzbuđeni vidjeti što će Looop nadahnuti”, rekao je Pascal Brun, voditelj održivosti u H&M-u.

Među prvima su priliku za recikliranje svoje stare odjeće dobili američka pjevačica SZA i Vic Barrett, aktivist za borbu protiv klimatskih promjena. Odlučili su svoju staru odjeću, suknju i majicu, pretvoriti u šalove, dok su Jane Goodall i Andreea Diaconu svoju majicu i staru karate uniformu pretvorile u nove džempere. Za sada se Looop može pronaći samo u švedskom Stockholmu, a cijena korištenja uređaja je 100 švedskih kruna, što je oko 72 kune za članove H&M kluba, a za ostale 150 kruna.

H&M je 2013. godine postao prvi modni prodavač s globalnim programom sakupljanja odjeće, a do 2030. godine planiraju da se svi njihovi materijali recikliraju ili dobiju na održiviji način.