StoryEditor

LOŠE PREDISPOZICIJE Afrika uvozi automobile koji ugrožavaju sigurnost i okoliš

Oni emitiraju 90 posto više ispušnih plinova jer ne zadovoljavaju ni minimalne uvjete
Autor:
Global.
26/10/2020 u 21:27 h
zagadenje1
UNSPLASH
Milijuni vozila izrazito niske kvalitete u posljednjih su nekoliko godina iz Europe, Amerike i Japana uvezeni u siromašne zemlje, a više od polovice ih je završilo u Africi, prenosi United Nations Environment Programme (UNEP). Osim što u zabrinjavajućoj mjeri zagađuju zrak i okoliš, uvezena vozila vrlo su nesigurna za korištenje, stoga su nerijetko i razlog prometnih nesreća. BBC iznosi podatke prema kojima su veliki svjetski izvoznici u razdoblju od 2015. do 2018. godine izvezli čak 14 milijuna niskokvalificiranih vozila u zemlje trećeg svijeta. Osnovni problem jest činjenica da su izvezeni automobili toliko loših predispozicija da više ne bi mogli biti korišteni u zemljama iz kojih dolaze jer ne zadovoljavaju ni minimum sigurnosnog i ekološkog standarda.

Problem siromašnih zemalja

Jedan od najvećih problema prilikom uvoza nedovoljno kvalificiranih vozila nepostojanje je starosnog ograničenja vozila u slabo razvijenim državama. "Oko 30 afričkih zemalja nije uspostavilo nikakav dozvoljeni dobni limit automobila što znači da se svaki automobil, neovisno o starosti, može uvesti u zemlju", objasnila je za BBC Jane Akumu iz UNEP-a. Istaknula je nekoliko šokantnih podataka, među kojima je i činjenica da je u Ugandi 2017. godine prosječan automobil bio stariji od 20 godina. "Više od 80 posto njih nisu osposobljeni za promet s obzirom na to da nisu u skladu s ‘Euro 4‘ emisijskim standardom za vozila", otkrio je BBC-u drugi član UNEP-a Rob de Jong. "Euro 4" na snagu je stupio početkom 2005. godine u Europi i sadrži određene odredbe usmjerene na reduciranje zagađenja okoliša prilikom korištenja automobila koji sagorijevaju dizel gorivo, prenosi The Automobile Association. U ovom slučaju odredbe nisu zadovoljene, a De Jong objašnjava da takva vozila emitiraju 90 posto više ispušnih plinova.

Moguća rješenja

Pretpostavka da je ovakav uvoz odgovoran za porast prometnih nesreća i da pogoduje onečišćenju zraka što potiče UNEP na reakciju. Ova organizacija UN-a nadgleda 146 država uvoznica korištenih vozila te apelira na usvajanje minimalnih standarda kvalitete vozila. Kako prenosi BBC, u akciju će se uključiti i Stientje van Veldhoven, nizozemska ministrica za infrastrukturu i upravljanje vodenim resursima. "Pozvat ću na koordinirani europski pristup i blisku suradnju između europskih i afričkih vlada kako bi se osiguralo da EU izvozi samo ona vozila koja odgovaraju svojoj namjeni i u skladu su sa standardima koje su postavile zemlje uvoznice", rekla je Van Veldhoven jer je velik broj nesigurnih vozila u procesu izvoza prošao nizozemskim teritorijem. Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) postavila je standarde koji će stupiti na snagu početkom iduće godine, a tako će opasnost od uvoza nekvalitetnih vozila biti svedena na minimum u 15 afričkih zemalja.
20. travanj 2024 11:44