StoryEditor

MAJMUNSKE BOGINJE Iako broj slučajeva pada, naručeno je 10.000 kura za liječenje

‘Trend pada broja slučajeva majmunskih boginja u Europskoj uniji ohrabruje, no to ne znači da je prijetnja prošla ili da možemo smanjiti oprez‘, upozorila je Stella Kyriakides

28/09/2022 u 06:53 h
13990
Pixabay

Europska komisija (EK) kupila je 10.000 kura za liječenje majmunskih boginja tecovirimatom, objavljeno je na službenoj stranici Komisije u ponedjeljak. Pristup lijekovima dobit će članice Europske unije te države koje su dio Mehanizma za civilnu zaštitu.

"Ovim kurama pomoći ćemo državama članicama zadovoljiti aktualne potrebe i osigurati skrb za više pacijenata u Europi", objasnila je povjerenica EK-a za zdravstvo Stella Kyriakides.

Prema podacima Europskog centra za prevenciju i sprečavanje bolesti (ECDC) posljednjih tjedana broj novih slučajeva zaraze pada. Ipak, valja podsjetiti da je u Europskoj uniji, na Islandu i u Norveškoj zabilježeno gotovo 20.000 slučajeva zaraze od početka epidemije.

"Trend pada broja slučajeva majmunskih boginja u Europskoj uniji ohrabruje, no to ne znači da je prijetnja prošla ili da možemo smanjiti oprez", upozorila je Kyriakides.

Velika Britanija također je na oprezu kada su u pitanju majmunske boginje, pa je tako Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva objavila da će ljudima kod kojih postoji najveći rizik od zaraze biti omogućena druga doza cjepiva, prenosi The Guardian.

Jedno od provedenih modeliranja nalaže da bi cijepljenje 25 posto najrizičnijih skupina moglo značajno smanjiti rizik prijenosa. Ponuda cijepljenja onima koji nisu rizična skupina zasad nije u planu, no ta će se odluka još ispitivati. Podsjetimo, simptomi infekcije su visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i otečene žlijezde.

Vezani članci
02. svibanj 2024 02:22