StoryEditor

ONLINE MANIPULACIJA Više od 40 posto internetskih trgovina služi se metodama zavaravanja

Europska komisija upozorava na tri tipa otkrivenih manipulativnih metoda koje mogu ozbiljno ugroziti potrošače

03/02/2023 u 09:47 h
14690
PIXABAY

Odbrojavanje do isteka popusta u kombinaciji s vrištećim opisima često su razlog naručivanja one dobre majice s internetske trgovine, a kupcima uglavnom promakne da su zapravo postali žrtvom manipulacije trgovaca. Naime, Europska komisija i nacionalna tijela za zaštitu potrošača proveli su istraživanje prema kojemu se više od 40 posto internetskih trgovina služi metodama zavaravanja kupaca. U istraživanju su sudjelovale 23 zemlje članice Europske unije te Norveška i Island, priopćila je Europska komisija.

Prilikom istraživanja posebna pozornost pridavala se sumnjivim obrascima, a oni su utvrđeni na 399 internetskih stranica, odnosno trgovina. Osim toga, istraživanje je obuhvatilo i 102 aplikacije internetskih trgovina, od kojih 27 sadrži sumnjive obrasce. Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders osudio je takav odnos prema potrošačima.

Europska komisija upozorava na tri tipa otkrivenih manipulativnih metoda koje mogu ozbiljno ugroziti potrošače. Skrivanje informacija o proizvodu i dostavi viđeno je kod 70 internetskih trgovina. Čak 23 trgovine uopće ne sadrže informacije o proizvodu. Sljedeća tehnika usredotočena je na estetiku stranice i upečatljive fraze, da bi potrošač pristao potrošiti više novca od planiranog.

Metoda lažnog odbrojavanja primjećena je kod 42 internet trgovine, a implicira na isticanje roka za kupovinu određenog proizvoda. Reynders je najavio da će osim nacionalnih tijela, u suzbijanju problema sudjelovati i Europska komisija.

''Komisija preispituje cjelokupno zakonodavstvo o zaštiti potrošača kako bi osigurala da odgovara digitalnom dobu'', izjavio je Reynerds.

Vezani članci
24. travanj 2024 20:06