StoryEditor

MATTEO MESSINA DENARO Nakon 30 godina bijega uhićen vođa sicilijanske mafije

Pronađen je u privatnoj klinici u Palermu, a prijeti mu doživotan zatvor

16/01/2023 u 20:57 h
14593
FREEPIK

Nakon tri desetljeća bijega uhićen je Matteo Messina Denaro, šef sicilijanske mafije koji se smatra nasljednikom povijesnih vođa Cose Nostre. Messina Denaro uhićen je u privatnoj klinici u glavnom gradu Sicilije, Palermu, gdje se liječio od raka. U njegovu uhićenju sudjelovalo je više od 100 pripadnika oružanih snaga, prenosi BBC.

U odsutnosti, 2002. godine, bio je osuđen na doživotni zatvor zbog uloge u ubojstvima antimafijaških tužitelja Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992. godine. Sada mu prijeti i doživotna kazna zbog sudjelovanja u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu 1993. u kojima je ubijeno desetero ljudi, prenosi Hina. 

Nakon uhićenja, brojni talijanski političari su zahvalili i odali počast radu oružanih snaga. Premijerka Giorgia Meloni rekla je da se radi o "velikoj pobjedi države koja pokazuje da se ona nikada ne predaje u suočavanju s mafijom".

Ovaj 60-godišnjak bio je prvi na listi najtraženijih talijanskih kriminalaca, u bijegu je bio od 1993., a stotine policajaca i pripadnika karabinjera sudjelovali su u potrazi za njim. Iako je bio u dugom bijegu, policija je u rujnu prošle godine navela da je Denaro još uvijek mogao upravljati mafijom u području zapadne Sicilije. Da bi mu se približila, policija je do sada plijenila imovinu i provodila brojna uhićenja njemu bliskih osoba, među kojima je i njegova sestra. 

Vezani članci
30. travanj 2024 20:55